Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: Prekážky, ktoré bránili predaju menšiny v SPP, sú odstránené

predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Robert Fico vyhlásil, že Energetický a průmyslový holding sa zaviazal v prípade úspešnej akvizície nezvyšovať v roku 2013 ceny plynu pre maloodberateľov na Slovensku.

Gabčíkovo 24. októbra (TASR) – Prekážky, ktoré doteraz bránili štátu súhlasiť s predajom 49 % akcií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), sú podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) odstránené.

Štát tak môže podľa jeho slov rokovať o predaji s českou firmou Energetický a průmyslový holding (EPH), ktorá má záujem odkúpiť menšinový balík vlastnený francúzskym a nemeckým investorom.

"Poverili sme ministra hospodárstva, aby viedol ďalšie rokovania o konkrétnych podmienkach, aby sa posilnilo postavenie štátu v SPP," avizoval predseda vlády. Fico zároveň vyhlásil, že EPH sa zaviazal v prípade úspešnej akvizície nezvyšovať v roku 2013 ceny plynu pre maloodberateľov na Slovensku.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Urobili sme všetko pre to, aby neboli žiadne cenové návrhy, ktoré by viedli k zvýšeniu cien plynu pre domácnosti," zdôraznil Fico. Zároveň víta postoj spoločnosti EPH, ktorá nemá záujem zvyšovať ceny plynu pre domácností. "Ak by im z toho aj vznikli straty, nebudú viesť arbitrážne konania," doplnil šéf exekutívy.

Vláda sa chystá rokovať s EPH o definitívnom znení zmlúv, ktoré posilnia postavenie štátu v SPP. "Verím, že skončí nie dobrá éra spolupráce a nový investor sa bude správať aj na základe zmluvných podmienok podstatne korektnejšie k Slovensku, ako to bolo doteraz," dodal premiér.




Menšinový 49-% podiel v plynárňach v súčasnosti prostredníctvom firmy Slovak Gas Holding B.V. (SGH) vlastnia zahraniční akcionári, pričom už dlhšie rokujú o jeho predaji Energetickému a průmyslovému holdingu. Predkupné právo na tento majetok však má Slovenská republika, preto s jeho predajom inému záujemcovi musí súhlasiť vláda.

Kabinet sa však minulý týždeň dostal do sporu so súčasnými menšinovými akcionármi SPP, E.ON Ruhrgas a GDF Suez. Tí ešte koncom septembra v predstavenstve spoločnosti presadili návrh na zvýšenie ceny plynu pre domácnosti pre rok 2013 v dvoch alternatívach - 18,56 %, prípadne 25,43 %. Na rokovanie valného zhromaždenia plynární, kde má štát väčšinu, sa mal návrh dostať 29. októbra.

Premiér dal spoluvlastníkom SPP ultimátum na stiahnutie návrhu do stredy 17. októbra, no nestalo sa tak. Vláda preto na odvetu minulý týždeň odmietla rokovať o prevode 49 % akcií na EPH. Podmienkou na opätovné rokovanie o tomto bode mal byť práve jasný prísľub, že cena plynu v budúcom roku neporastie.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR vládnemu kabinetu predložilo analýzu, podľa ktorej nevidí reálny spôsob, ako získať dostatok peňazí potrebných na využitie predkupného práva na 49-% akcií SPP. Na kúpu podielu by štát musel využiť prostriedky zo štátnych finančných aktív. V súčasnosti ich tam ale nie je dosť na uskutočnenie takejto transakcie, konštatovala analýza.