Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Premiér: Prezidentka by nemala vetovať zákon o štátnom rozpočte

Na archívnej snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér zároveň ocenil rozhodnutie predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) ukončiť rokovanie prostredníctvom schváleného procedurálneho návrhu.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Premiér Robert Fico (Smer-SD) nepredpokladá, že prezidentka SR Zuzana Čaputová bude vetovať vládny návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2024. Štátny rozpočet bol podľa Fica schválený legitímnym a demokratickým spôsobom prítomnými 79 poslancami Národnej rady (NR) SR.

"Mám informácie, že prezidentka chce vrátiť kompetenčný zákon na dopracovanie. Nevidím ale dôvod, aby vetovala zákon o štátnom rozpočte. Považoval by som za chybu, keby prezidentka vystavovala Slovensko rozpočtovému provizóriu," povedal Fico.

Premiér zároveň ocenil rozhodnutie predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) ukončiť rokovanie prostredníctvom schváleného procedurálneho návrhu. Opoziční poslanci, najmä hnutia Slovensko, niekoľko hodín čítali pozmeňujúce návrhy a robili tak obštrukciu v parlamente. Na hlasovaní o návrhu štátneho rozpočtu sa napokon nezúčastnili žiadni opoziční poslanci.

"Je nepochopiteľné, že nikto z opozície sa nezúčastnil hlasovania o návrhu štátneho rozpočtu. Považujem to za rezignáciu," uviedol Fico. Pripomenul, že štátne financie budú konsolidované tempom 0,5 %. Výdavky sú pritom na úrovni približne 30 miliárd eur. Pri príjmoch zhruba 22,5 miliardy eur tak bude deficit rozpočtu na úrovni približne 7,5 miliardy eur.