Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Premiér: Rešpektujem rozhodnutie P. Krištúfkovej

Na archívnej snímke Igor Matovič. Foto: TASR - Dano Veselský

Zodpovednosť za agendu rezortu práce podľa premiéra nesie minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Ja sa nebudem miešať do kompetencií ministra, ktorému chcem dôverovať, dodal Matovič.

Bratislava 22. júna (TASR) - Premiér Igor Matovič (OĽaNO) rešpektuje rozhodnutie poslankyne Národnej rady SR Petry Krištúfkovej (Sme rodina) vzdať sa postu splnomocnenkyne vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc, do ktorej bola vládou schválená len minulý týždeň. V pondelok na tlačovej konferencii premiér uviedol, že rozhodnutie bolo čisto na nej.

"V nedeľu (21. 6.) v poobedňajších hodinách som sedel s pánom Borisom Kollárom (Sme rodina) aj pani Krištúfkovou. Rozhodla sa, ako sa rozhodla, ja to rešpektujem a pre mňa vybavené. Nechal som rozhodnutie na pani Krištúfkovú a Sme rodina," povedal Matovič s tým, že ak vznikajú nejaké otázky, majú byť smerované priamo na hnutie.



"Keď poviete niekomu, že nechávate na ňom, ako sa rozhodne, to znamená, že rešpektujete také aj také rozhodnutie, ale predtým si poviete aj vlastný názor. Tak by to v koalícii malo fungovať," povedal Matovič. Tiež uviedol, že za posledné dva, tri mesiace, keď odstúpili ľudia z nejakých pozícií, tak to urobili bez toho, aby sa snažil získavať "si nejaký kredit cez médiá na úkor koaličných partnerov". "Povedal som im medzi štyrmi očami, aký je môj názor, následne sa udialo iba to, že sme zobrali všetci na vedomie, že niekto niekde odstúpil. Myslím si, že tak by to malo fungovať v koalícii," priblížil premiér.

Zodpovednosť za agendu rezortu práce podľa premiéra nesie minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). "Ja sa nebudem miešať do kompetencií ministra, ktorému chcem dôverovať," dodal Matovič.

Koaličná SaS pre TASR na odstúpenie Krištúfkovej reagovala tým, že jej rozhodnutie rešpektuje.

Opozičná strana Smer-SD podotkla, že Krištúfková ukázala, ako politická kultúra v praxi vyzerá. Príklad by si z nej mali podľa slov strany brať aj predseda SaS Richard Sulík, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Matovič, pretože o politickej kultúre vo vzťahu k stretnutiam s Marianom K. len rozprávajú.

Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini dodal, že jej odstúpenie vnímajú ako potvrdenie ich výhrad k nominácii na tento post. "Zároveň sme presvedčení, že vytvorenie postu splnomocnenca je zbytočné. Očakávame od Sme rodina hlavne presadzovanie sociálnych opatrení, ku ktorým sa prihlásili pred voľbami," doplnil.

Návrh na vytvorenie postu splnomocnenkyne predložil na vládu Krajniak. Úlohou Krištúfkovej mala byť najmä koordinácia plnenia úloh v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, ktoré pre orgány štátnej správy, územnej samosprávy, mimovládne neziskové organizácie, ako aj iné subjekty vyplývajú z právnych predpisov a rozhodnutí vlády. "Funkcia splnomocnenca mi nestojí za to, aby cez moju osobu útočili na vládu, útočili na ministra, na naše hnutie a už vôbec nie na moje deti," uviedla na nedeľňajšej tlačovej konferencii v reakcii na medializované informácie, že v roku 2009 strávila dovolenku na jachte Mariana K. s jeho exmanželkou. Naďalej chce robiť svoju prácu. Počet preferenčných hlasov, ktoré získala vo voľbách, považuje za dostatočný dôvod, aby v pomoci ľuďom pokračovala. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár zdôraznil, že za ňou stojí.