Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Premiér: Štátne hmotné rezervy treba od základu prekopať

Budova Správy štátnych hmotných rezerv SR 5. júna 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda Kajetána K. na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z funkcie predsedu SŠHR odvolala 24. marca.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR by mala prejsť zásadnými zmenami a skontrolovať by sa spätne malo aj pôsobenie všetkých jej zamestnancov. Povedal to v piatok po skončení zasadnutia ekonomického krízového štábu predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Premiér pripomenul, že SŠHR viedol dve volebné obdobia Kajetán K., ktorý je v súčasnosti obvinený z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. "Keď tento človek osem rokov formoval štátne hmotné rezervy a je to na jeho obraz postavené, tak si myslím, že to treba od základu prekopať a pozrieť sa na zúbky každému jednému človeku, ktorý tam robil, lebo tí ľudia ho tam de facto kryli," povedal Matovič.

Vláda Kajetána K. na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z funkcie predsedu SŠHR odvolala 24. marca. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Návrh na zmenu Správy štátnych hmotných rezerv SR plánuje podať minister hospodárstva Richard Sulík. Chce sa však najskôr poradiť s odborníkmi. "Hlavný problém je, že štátne hmotné rezervy sú samostatný úrad. Je to ostatný úrad ústrednej štátnej správy. Keď nie je žiadna kríza, tak je úplne zbytočné mať na toto samostatný úrad, a keď kríza je, tak to nestačí, lebo napríklad šéf štátnych hmotných rezerv nie je súčasťou rokovania vlády. Takže nad týmto sa zamyslíme s odborníkmi a predložím nejaké konkrétne riešenie na vládu," povedal Sulík po piatkovom rokovaní vlády.