Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

PREMIÉR: V4 podpíše 2. marca vo Varšave deklaráciu o kvalite potravín

Na archívnej snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR - Michal Svítok

V tejto deklarácii presne popisujeme, v čom vidíme problém, teda že sú viditeľné výsledky rôznych kontrol, ktoré sme v tejto oblasti urobili, priblížil Robert Fico.

Bratislava 1. marca (TASR) - Premiéri krajín V4 podpíšu vo Varšave na štvrtkovom (2. 3.) summite, ktorý sa bude týkať aj dvojakej kvality potravín, deklaráciu. Informoval o tom dnes v Bratislave premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Návrh deklarácie sme predložili za vládu SR. V tejto deklarácii presne popisujeme, v čom vidíme problém, teda že sú viditeľné výsledky rôznych kontrol, ktoré sme v tejto oblasti urobili," priblížil.

Kontroly podľa neho potvrdili "diametrálne rozdiely" v zložení potravinárskych výrobkov na pultoch obchodov v SR, v Čechách, v Maďarsku a Poľsku a tých istých výrobkov, ktoré sa predávajú v západoeurópskych krajinách.



"Veľmi tvrdo vyzývame Európsku komisiu (EK), aby urgentne prijala adekvátne opatrenia pokiaľ ide o príslušné nariadenia alebo iné právne predpisy, ktoré môže EK vydávať s tým, že budú chránené práva spotrebiteľov v krajinách, ktoré sa 2. marca na summite V4 stretnú," povedal.

Ak nebude podľa neho vidno v riešení otázky dostatočne razantný postup EK, tak nemožno podľa Fica vylúčiť v rámci V4 ani tzv. občiansku iniciatívu podľa európskych predpisov. "Situácia je totiž už neudržateľná. Napriek tomu, že sme na problém (dvojakej kvality potravín) niekoľkokrát upozorňovali, zdá sa nám, že EK nekoná tak, ako by sme od nej očakávali," dodal.

Podľa premiérových slov na varšavskom summite bude témou rokovania okrem kvality potravín aj voľba predsedu Európskej rady na ďalších 2,5 roka. "Budeme hovoriť aj o spoločnom postoji krajín V4, pokiaľ ide o summit v Ríme, kde sa bude pripomínať výročie podpisu základných zmlúv EÚ," doplnil predseda vlády.

Podľa šéfky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriely Matečnej (nominantka SNS) dvojaká kvalita potravín netrápi len samotné MPRV. "Určite to trápi celú vládu, pretože sa nám nepáči byť občanmi, ktorí sú na obale výrobku klamlivo informovaní o tom, že ide o taký istý výrobok, ako je hocikde v Európe. Na summite premiéri podpíšu deklaráciu, ktorá hovorí o tom, že nie sme stotožnení s takýmito praktikami. Európska komisia (EK) by mala vykonať následne príslušné kroky," spresnila Matečná s tým, že o obsahu deklarácie bude verejnosť informovaná na tlačovej konferencii vo Varšave. Autorom deklarácie o potravinách je podľa jej slov Slovenská republika.