Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Premiér: Vláda bude kompenzácie firmám za energie poskytovať aj v 2023

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Rezort hospodárstva pripomenul, že konať môže iba v medziach zákona a pravidiel EÚ a Dočasného krízového rámca a v rámci možností schváleného štátneho rozpočtu.

Bratislava 10. januára (TASR) - Vláda bude kompenzácie firmám za energie poskytovať aj v roku 2023. Uviedla to Ľubica Janíková, hovorkyňa dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera (OĽANO), v reakcii na utorkovú tlačovú besedu zamestnávateľských zväzov.

"Okrem doterajšieho rozsahu pomoci sa uvažuje aj o zvýšení mesačných limitov pomoci a rozšírení pomoci na ďalšie subjekty. V krátkom čase očakávame od Európskej komisie schválenie ďalšej schémy pomoci pre priemysel," spresnila. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR už podľa nej poskytlo 117 miliónov eur v rámci pomoci podnikateľom, energeticky náročným podnikom, samosprávam a občianskym združeniam.

Podľa MH SR schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023 umožní rezortu hospodárstva pokračovať v kompenzáciách pre energeticky náročné firmy. "O kompenzácie tak budú môcť opäť požiadať oprávnené energeticky náročné podniky, ktoré spĺňajú kritériá ustanovené zákonom číslo 309 z roku 2009 a vyhláškou MH číslo 106 z roku 2019. Výzva bude štandardne zverejnená na prelome mesiacov marec – apríl," spresnilo MH SR.

Rezort hospodárstva pripomenul, že už 5. januára ohlásil pokračovanie pomoci v zmysle schémy pomoci 2.1, ktorá vychádza z Dočasného krízového rámca pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v dôsledku agresie Ruska proti Ukrajine. Vyhlásenie výzvy plánuje rezort vo februári 2023.

Uvedená výzva bude rozšírená aj o pomoc menším odberateľom elektriny mimo domácností s celkovým ročným odberom elektriny za predchádzajúci rok najviac 30.000 kilowatthodín (kWh) a odberateľom plynu mimo domácností s celkovým ročným odberom plynu za predchádzajúci rok najviac 100.000 kWh, ktorí splnia podmienky výzvy.

"Vzhľadom na vývoj situácie rezort zvažuje zvýšenie mesačných limitov na prvý štvrťrok 2023 a svoje rozhodnutie v krátkej dobe zverejní. Pripomíname, že výzva sa nebude týkať iba malých a stredných podnikov, o uvedenú pomoc môžu požiadať všetky, aj veľké podniky," zdôraznilo MH SR.

Rezort hospodárstva pripomenul, že konať môže iba v medziach zákona a pravidiel EÚ a Dočasného krízového rámca a v rámci možností schváleného štátneho rozpočtu. "Taktiež upozorňujeme, že rezort vie vyplácať kompenzácie iba spätne po uzavretí mesiaca na základe účtov, čo zároveň zabraňuje špekulatívnym kompenzáciám," uzavrelo MH SR.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Asociácii priemyselných zväzov a dopravy (APZD), ako aj v Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS) stále nepoznajú vládne riešenie energetickej krízy pre veľké subjekty.