Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Premiér: Pre pracovníkov v prvej línii sme vyčlenili 50 miliónov eur

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič prichádza na tlačovú konferenciu na Úrade vlády SR v Bratislave 14. augusta 2020. Foto: TASR Dano Veselský

Peniaze dostanú zdravotné sestry, vojaci, policajti či zamestnanci domovov sociálnych služieb.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie s novým koronavírusom pracovali v rizikovom prostredí, tzv. prvej línii, vyčlení štát 50 miliónov eur. Povedal to premiér Igor Matovič (OĽANO) na piatkovom tlačovom brífingu. Peniaze dostanú lekári, sestry, vojaci, policajti či zamestnanci domovov sociálnych služieb.

Premiér sa tak rozhodol na základe priaznivých ekonomických aj zdravotných výsledkov. Peniaze si budú deliť ministerstvá zdravotníctva, vnútra, obrany a rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.

Matovič predpokladá, že sa šéfovia týchto rezortov dokážu dohodnúť do týždňa. Odhaduje, že priemerná výška odmeny pre jedného človeka môže byť od 300 do 500 eur. Premiér však žiada, aby odmenu nedostal niekto, kto "sedel zašitý v kancelárii" a neriskoval svoj život a zdravie v tzv. prvej línii.

Mimoriadne finančné odmeny pre zamestnancov nemocníc a pracovníkov zariadení sociálnych služieb, ktorí v dôsledku pandémie nového koronavírusu pracovali v rizikovom prostredí, zaviedli aj v susednej Českej republike. České ministerstvo zdravotníctva spustilo dotačný program, v rámci ktorého rozdelí medzi poskytovateľov lôžkovej starostlivosti približne 11 miliárd korún.


Matovič: Vývoj HDP je prekvapením pre všetkých okrem nás, splnili sme cieľ



Vývoj hrubého domáceho produktu (HDP), o ktorom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR v piatok, je podľa premiéra Igora Matoviča (OĽANO) prekvapením pre všetkých okrem vládnej koalície. Premiér tento vývoj považuje za splnenie cieľa, a to ochrániť firmy a zamestnancov pred ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu. Vyjadril sa tak na piatkovom spoločnom tlačovom brífingu so štátnym tajomníkom Ministerstva financií (MF) SR Marcelom Klimekom.



Ekonomika sa podľa údajov ŠÚ SR v 2. kvartáli prepadla o 12,1 %, čo je tak podľa analytikov, ako i podľa premiéra a štátneho tajomníka Klimeka menej, ako sa očakávalo. Matovič vyzdvihol, že za priaznivejší vývoj s ohľadom na očakávania môže zvládnutie pandémie po medicínskej stránke. "Žiadna firma v čase, keď ten vonkajší dopyt prišiel, nebola v karanténe," vysvetlil Matovič s tým, že Slovensko tak mohlo produkovať a zabezpečiť čo najmenšie ekonomické škody.

Ako zopakoval, boj s COVID-19 Slovensko po zdravotnej stránke zvládlo ako premiant Európy. Vyzdvihol aj nízky počet úmrtí v dôsledku tohto ochorenia.

Ako ilustroval Matovič ekonomickú stránku dosahov pandémie, Slovensko sa z umiestnenia v 1. štvrťroku (4. najhoršie v EÚ), dostalo v 2. kvartáli "približne niekam do stredu". Dáta za všetky krajiny však zatiaľ ešte nie sú známe. Podľa jeho slov si Slovensko udržalo aj podobnú úroveň nezamestnanosti, ako majú iné krajiny.

Práve na základe týchto priaznivých ekonomických aj zdravotných výsledkov sa štát rozhodol pre vyčlenenie 50 miliónov eur pre ľudí v prvej línii v boji s pandémiou. Dostanú ich zdravotné sestry, policajti, vojaci a zamestnanci domovov sociálnych služieb. Peniaze si budú deliť dotknuté rezorty, teda konkrétne Ministerstvo zdravotníctva SR za zdravotné sestry, Ministerstvo vnútra SR za policajtov, Ministerstvo obrany SR za vojakov a Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR za pracovníkov v domovoch sociálnych služieb. Matovič predpokladá, že sa šéfovia týchto rezortov dokážu dohodnúť do týždňa. Odhaduje, že priemerná výška odmeny pre jedného človeka môže byť od 300 do 500 eur. Premiér však kladie aj podmienku, aby odmenu nedostával nikto, kto neriskoval svoj život a zdravie v prvej línii.