Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Prepad akcií vyradil koncerny Evraz a Polymetal z indexu FTSE 100

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V indexe ich nahradia britský producent zlata Endeavour Mining a výrobca kuchynských liniek Howden Joinery.

Londýn 3. marca (TASR) - Oceliarsku spoločnosť Evraz a ťažobný koncern Polymetal vyradia z hlavného indexu londýnskej burzy FTSE 100. Jeho prevádzkovateľ FTSE Russell tak reagoval na prepad ich akcií po invázii Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúr AFP a Reuters.

Britsko-ruský producent zlata Polymetal International a Evraz budú z indexu FTSE 100 vyradené k 21. marcu, uviedol FTSE Russell. Zároveň dodal, že v indexe ich nahradia britský producent zlata Endeavour Mining a výrobca kuchynských liniek Howden Joinery.

Spojené štáty a Európska únia uvalili na Rusko, jeho finančný sektor a viaceré firmy bezprecedentné sankcie, čo sa odrazilo na rozsiahlom výpredaji na Rusko zameraných aktív. Akcie Evrazu sa od začiatku minulého týždňa prepadli o 79 % a Polymetalu o 74 %. Od začiatku roka pokles predstavuje v prípade firmy Polymetal 77 % a Evraz 82 %.

Akcie Evrazu boli do indexu FTSE 100 zaradené v januári 2018 a akcie Polymetalu v septembri 2019. Po vyradení z indexu FTSE 100 sa automaticky presunú do indexu FTSE 250, ktorý zahrnuje ďalších 250 najväčších podnikov po prvej stovke.