Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Prepravcovia plynu zo strednej Európy spolupracujú na vodíkovej sieti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iniciatíva štyroch plynárenských spoločností je podľa Kubíka otvorená aj pre ďalších regionálnych plynárenských prepravcov.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Štyri plynárenské prepravné spoločnosti zo strednej Európy sa dohodli na strategickom partnerstve v oblasti dekarbonizácie, prepravy zelených plynov a prieskumu možností prepravovať CO2. Rumunský Transgaz, poľský Gaz-System, maďarský FGSZ a slovenská spoločnosť eustream vo štvrtok v Budapešti podpísali memorandum o porozumení. Informoval o tom hovorca eustreamu Pavol Kubík.

Partnerstvo iniciované spoločnosťou Transgaz sa zameria na spoluprácu v oblasti zdieľania postupov v preprave vodíka a CO2, dekarbonizácie prevádzky tranzitných sietí a produkcie vodíka. V ďalších krokoch spoločnosti plánujú identifikovať trhy pre vodík a možnosti jeho využitia v rôznych priemyselných odvetviach. Súčasťou spolupráce by mal byť aj návrh potrebného regulačného rámca.

Iniciatíva štyroch plynárenských spoločností je podľa Kubíka otvorená aj pre ďalších regionálnych plynárenských prepravcov. "Prijaté memorandum o porozumení významne podporuje všetky iniciatívy zamerané na rozvoj vodíkového reťazca v strednej a východnej Európe a upriamuje pozornosť na regionálne charakteristiky pre jednotný vývoj vodíkovej siete v EÚ," dodal.