Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prešovský súd prerušil konkurz na spoločnosť Railway Casted Components

Ilustračné foto Foto: TASR

Vedenie RCC ešte v polovici marca prerokovalo so zástupcami zamestnancov firmy aj hromadné prepúšťanie.

Prakovce/Prešov 3. augusta (TASR) – Prešovský súd vyhovel návrhu spoločnosti Railway Casted Components (RCC), a. s., Prakovce a prerušil konkurzné konanie, ktoré voči zlievarenskej firme zahájila popradská firma STEMP – M&G, s.r.o. Súd rozhodol na základe toho, že firma RCC predložila poverenie pre reštrukturalizačného správcu I&R Konkurzy a reštrukturalizácie, k. s. Ten teraz musí do 12. septembra tohto roku rozhodnúť, či je reštrukturalizácia spoločnosti sídliacej v gelnickom okrese schodná, alebo nie.

„Prijali sme poverenie preskúmať reštrukturalizačný plán firmy RCC Prakovce, voči ktorej bolo zahájené a teraz prerušené konkurzné konanie zo strany firmy STEMP – M&G, s.r.o., a už sme aj zahájili práce na posudzovaní možnosti reštrukturalizovať firmu. Výsledok bude známy do 12. septembra,“ uviedol zástupca firmy I&R Konkurzy a reštrukturalizácie Ivan Ikrényi.

Prakovecká zlievareň sa voči návrhu na konkurz ohradila už od momentu, keď ho popradská firma v marci podala. Vedenie firmy vtedy vyhlásilo, že sa v spolupráci s akcionármi neustále pokúša nájsť riešenie pre fabriku, ktorej výrobný program utrpel v dôsledku rusko–ukrajinského konfliktu a následných západných sankcií voči Rusku.

„Situácia našej firmy v Prakovciach nie je jednoduchá od momentu, keď vstúpili do platnosti západné sankcie voči Rusku. Neskrývali sme to a ani to skrývať nemienime. Snažíme sa však využiť všetky naše možnosti, aby sme firmu udržali. Preto sme si najali reštrukturalizačného správcu a počkáme na jeho vyjadrenie. Pokiaľ nebude reštrukturalizácia firmy možná a správca to oznámi, na rade bude konkurz,“ zdôraznil spolumajiteľ firmy Optifin Invest, ktorá je spoluakcionárom RCC Prakovce, Alexej Beljajev.

Vedenie RCC ešte v polovici marca prerokovalo so zástupcami zamestnancov firmy aj hromadné prepúšťanie. K 19. aprílu tak prišlo o prácu 200 ľudí z celkového počtu 350 zamestnancov.