Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Prestavba križovatky vo V. Kapušanoch si vyžiada dopravné obmedzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Počas rekonštrukcie bude výluka verejnej cestnej premávky v krátkodobom rozsahu, po jednotlivých úsekoch a s vylúčením polovice vozovky.

Veľké Kapušany 21. septembra (TASR) – Vo Veľkých Kapušanoch v najbližších štyroch mesiacoch zmodernizujú križovatku Ulice Zoltána Fábryho, Námestia Istvána Dobóa a Námestia Leva Nikolajeviča Tolstého. Vodiči sa pritom budú musieť pripraviť aj na dopravné obmedzenia. Informovala o tom v utorok spoločnosť Eurovia SK, ktorá pre mesto realizuje stavebné práce za viac ako 345.000 eur.

Stavebné práce pozostávajú najmä z prestavby súčasnej neriadenej križovatky na menší kruhový objazd, ale aj z rekonštrukcie chodníkov, dažďovej kanalizácie, vodovodov, plynovodov či úpravy organizácie pohybu chodcov. Cieľom je zvýšenie bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky, predovšetkým chodcov.

Výstavba sa začne vytýčením smerového vedenia trasy komunikácie, vybúraním existujúcich vozoviek, odstránením ornice v potrebnej hrúbke a výmenou podložia komunikácie. Nadväzovať bude výstavba jej telesa a postranných obrubníkov, zriadenie podkladných vrstiev vozovky a pozdĺžnej drenáže,“ uviedla hovorkyňa stavebnej spoločnosti Simona Tančáková. Práce budú ďalej zahŕňať vybudovanie prstenca okružnej križovatky, schodov a rámp z palisád, realizáciu chodníkov a oceľového zábradlia a stavbu vozovky okružnej križovatky s jej vetvami. „V poslednej fáze prebehne frézovanie, položenie asfaltových vrstiev vozovky, zriadenie vodorovného a zvislého dopravného značenia a vegetačné úpravy. Celkovo sa zrekonštruuje 207,7 metra cestných úsekov a 109 metrov chodníkov,“ doplnila Tančáková.

Počas rekonštrukcie bude výluka verejnej cestnej premávky v krátkodobom rozsahu, po jednotlivých úsekoch a s vylúčením polovice vozovky. Doprava bude vedená v jednom jazdnom pruhu s upravenou prednosťou, s použitím svetelnej signalizácie a dočasného dopravného značenia.

Frekventovaná križovatka sa nachádza v blízkosti gymnázia, obchodných prevádzok, bytových domov a parku, a jej aktuálny stav si vyžaduje rekonštrukciu. Nová okružná križovatka bude podľa dodávateľa prispôsobená na prejazd nákladných vozidiel i autobusov a pozostávať bude zo štyroch ramien.