Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Prevádzka jadrových zariadení bola od roku 2019 bezpečná a spoľahlivá

Na snímke chladiaca veža 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach 2. júla 2019. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vyplýva to z materiálu z dielne Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Národná správa Slovenskej republiky spracovaná v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti, ktorý v stredu schválila vláda.

Bratislava 13. júla (TASR) – V období od začiatku roka 2019 do konca minulého roka bola prevádzka všetkých jadrových zariadení v SR bezpečná a spoľahlivá. Slovensko tiež splnilo odporúčania z predchádzajúceho posudzovacieho zasadnutia signatárov Dohovoru o jadrovej bezpečnosti. Vyplýva to z materiálu z dielne Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Národná správa Slovenskej republiky spracovaná v zmysle Dohovoru o jadrovej bezpečnosti, ktorý v stredu schválila vláda.

"Možno konštatovať, že v sledovanom období od 1. januára 2019 do 31. decembra 2021 bola prevádzka všetkých jadrových zariadení v Slovenskej republike bezpečná a spoľahlivá, odporúčania z predchádzajúceho posudzovacieho zasadnutia, ktoré sa konalo v roku 2017, boli splnené, čím sa vytvorili podmienky plnenia ustanovení dohovoru," uviedol ÚJD v schválenom materiáli.

Správa okrem jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach a jadrovej elektrárne (JE) Mochovce posudzuje aj opatrenia a prevádzku medziskladu vyhoretého paliva v Jaslovských Bohuniciach, finálne spracovanie kvapalných rádioaktívnych odpadov v Mochovciach, technológie na spracovanie rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach, integrálny sklad rádioaktívnych odpadov v Jaslovských Bohuniciach a republikové úložisko rádioaktívnych odpadov v Mochovciach.

V najsledovanejších jadrových zariadeniach, a to v jadrových elektrárňach, boli počas rokov 2011 – 2012 vykonané záťažové testy. Tie podľa ÚJD potvrdili vysokú úroveň jadrovej bezpečnosti prevádzkovaných a budovaných jadrových elektrární, no ich výsledky identifikovali niekoľko oblastí na zlepšenie stavu.

Opatrenia vyplývajúce zo záťažových testov, ako aj ďalšie opatrenia Úradu jadrového dozoru SR a Ministerstva vnútra SR sú zahrnuté do akčného plánu. "K dátumu spracovania tejto národnej správy boli splnené všetky opatrenia z akčného plánu okrem seizmického zodolnenia budov/konštrukcií JE Mochovce 1,2, kde je stanovený termín ukončenia týchto prác v zmysle periodického hodnotenia z roku 2011 do konca roka 2022," uviedol ÚJD.