Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prevádzkový zisk automobilky Škoda Auto vlani klesol

Škoda Octavia Combi Foto: TASR/AP Photo

Česká dcéra nemeckého koncernu Volkswagen minulý rok predala rekordných 939.200 áut, čo predstavuje medziročný nárast o 6,8 %.

Praha 14. marca (TASR) - Prevádzkový zisk najväčšej českej automobilky Škoda Auto vlani klesol medziročne o 4 % na 18 miliárd korún (702,71 milióna eur). Jej tržby však vzrástli zhruba na 267 miliárd Kč. Informuje o tom internetový portál idnes.cz.

Česká dcéra nemeckého koncernu Volkswagen minulý rok predala rekordných 939.200 áut, čo predstavuje medziročný nárast o 6,8 %. Firma pritom zaznamenala rast odbytu takmer na všetkých trhoch s výnimkou západnej Európy. V roku 2012 sa však Škode najviac zvýšil odbyt v Číne, a to o 7,1 % na 235.700 vozidiel.

V prvých dvoch mesiacoch tohto roka už ale Škoda zaznamenala pokles predaja. Presnejšie, vo februári 2013 sa jej odbyt znížil medziročne o 6,9 % na 67.100 áut. Za prvé dva mesiace 2013 predala 136.600 vozidiel, čo je o 10.900 áut menej ako v rovnakom období minulého roka. Nižší odbyt podľa vedenia firmy spôsobil najmä nábeh výroby tretej generácie modelov Octavia, ktorý je najpredávanejším autom českej automobilky. Ďalším dôvodom je pokračujúci pokles predaja na niektorých európskych trhoch.

Škoda Auto očakáva, že sa jej odbyt bude postupne zlepšovať po uvedení ôsmich nových modelov na trh v tomto roku. Automobilka zatiaľ okrem tretej generácie modelu Octavia minulý týždeň na autosalóne v Ženeve predstavila novú verziu Octavie Combi.

"Keď sa naplno rozbehne výroba a predaj modelov Octavia a všetkých jeho variantov, uvidíme zodpovedajúce pozitívne efekty," uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Winfried Vahland.