Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prevádzkovateľ letiska vo Frankfurte nad Mohanom vykázal stratu

Na snímke trojica policajtov prechádza prázdnou halou na medzinárodnom letisku v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Vedenie Fraportu pre pandémiu očakáva ďalšie straty počas tohto roka. Spoločnosť však neposkytla žiadnu konkrétnu predpoveď.

Frankfurt nad Mohanom 6. mája (TASR) - Spoločnosť Fraport, prevádzkovateľ letiska vo Frankfurte nad Mohanom, najväčšieho leteckého uzla v Nemecku, zaznamenala v 1. štvrťroku 2020 stratu, keďže pandémia nového koronavírusu takmer zastavila medzinárodnú leteckú dopravu.

Vedenie Fraportu pre pandémiu očakáva ďalšie straty počas tohto roka. Spoločnosť však neposkytla žiadnu konkrétnu predpoveď, pričom vo svojom vyhlásení uviedla, že nie je jasné, ako dlho potrvajú obmedzenia v cestovnom ruchu a blokády hraníc a aké závažné budú hospodárske dôsledky tzv. koronakrízy.

„Zažívame najhoršiu krízu v oblasti globálneho letectva,“ uviedol predseda predstavenstva Stefan Schulte.

Fraport vykázal za tri mesiace do konca marca 2020 čistú stratu 29 miliónov eur po zisku 30,5 milióna eur v rovnakom období minulého roka.

Od vstupu spoločnosti na burzu v roku 2001 to bol prvý negatívny výsledok.

Tržby Fraportu klesli o 17,8 % na 661,1 milióna eur po tom, ako došlo k zastaveniu leteckej dopravy v Európe koncom marca.

„V tom mesiaci sa celkový počet cestujúcich znížil o 62 % v porovnaní s marcom 2019, pričom v poslednom týždni 1. štvrťroku klesol až o 90 %,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Zisk Fraportu pred úrokmi a zdanením (EBIT) klesol o 35,6 % na 129,1 milióna eur.