Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prevádzkovateľ lodí Carnival vykázal kvartálnu stratu 2 mld. USD

Výletná loď. Foto: TASR/AP

Spoločnosť zverejnila, že za 1. štvrťrok zaznamenala v dôsledku pozastavenia svojej činnosti po nástupe koronakrízy čistú stratu približne 2 miliardy USD (1,68 miliardy eur).

Miami 8. apríla (TASR) - Svetový prevádzkovateľ výletných lodí Carnival oznámil za 1. kvartál vysokú stratu, čo je dôsledok pandémie nového koronavírusu, ktorá ochromila cestovný ruch. Zároveň uviedol, že uvažuje o zmene domovských prístavov, ak sa súčasný zákaz výletných plavieb v USA v dohľadnej dobe nezruší.

Ako uviedol šéf spoločnosti Carnival Arnold Donald, výletné lode majú v USA stále zákaz plavby a ani najnovšie pravidlá pre obnovenie biznisu zo strany Amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) nie sú pre spoločnosť priaznivé. Súčasťou týchto pravidiel je, že cestujúci na lodi musia byť zaočkovaní. Ako Donald dodal, Carnival pokračuje v rokovaniach s CDC o obnovení plavieb, zopakoval však, že spoločnosť naďalej neplánuje od cestujúcich požadovať potvrdenie o vakcinácii.

"Ak nebudeme schopní začať s plavbami z prístavov v USA, budeme musieť začať zvažovať zmenu domovských prístavov," povedal Donald v rozhovore s analytikmi. Carnival, ktorý je najväčším prevádzkovateľom výletných lodí na svete, realizuje plavby zo 14 prístavov v USA.

Spoločnosť zverejnila, že za 1. štvrťrok zaznamenala v dôsledku pozastavenia svojej činnosti po nástupe koronakrízy čistú stratu približne 2 miliardy USD (1,68 miliardy eur). Zároveň však informovala, že rezervácie v tomto období vzrástli v porovnaní s počtom rezervácií vo 4. kvartáli minulého roka o 90 %. Navyše, predbežné rezervácie na rok 2022 prekonali aj rezervácie na rok 2019, teda bezproblémový predpandemický rok. To dokazuje, že záujem o výletné plavby neklesá.

(1 EUR = 1,1884 USD)