Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Prevádzkovateľ Nord Stream 2 začal plniť aj druhé vlákno plynovodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvé vlákno plynovodu bolo naplnené plynom v októbri.

Moskva 17. decembra (TASR) - Nord Stream 2 AG urýchľuje prípravy na spustenie svojho kontroverzného plynovodu, ktorý vyvolal geopolitické napätie a ktorý ešte musí získať povolenie na prevádzku v Nemecku.

Firma v piatok uviedla, že začala s splnením druhého potrubia Nord Stream 2 (Severný prúd 2) plynom. "Podobne ako prvé vlákno (potrubie), bude postupne naplnené plynom aj druhé vlákno, aby sa zabezpečili potrebné zásoby a tlak," uviedla spoločnosť so sídlom vo Švajčiarsku. Dodala, že sa úspešne dokončili aktivity potrebné pred spustením druhého vlákna. Prvé vlákno plynovodu bolo naplnené plynom v októbri.

Rusko dokončilo plynovod Nord Stream 2, ktorý má dve vlákna, v septembri. Ešte však musí získať povolenie regulačných úradov v Nemecku a Európskej únii (EÚ). Proces certifikácie ešte komplikuje nárast napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Moskva totiž hromadí vojenské jednotky na hraniciach s Ukrajinou.

Spolkový úrad pre reguláciu sieťových odvetví Bundesnetzagentur (BNetzA) vo štvrtok (16. 12.) uviedol, že rozhodnutie o certifikácii plynovodu Nord Stream 2 nepadne skôr ako v 2. polroku budúceho roka. Rusko kritizovalo zdržanie ako politické. Podľa niektorých ruských predstaviteľov by cez Nord Stream 2 mohol začať prúdiť plyn do Nemecka už v januári.

Európski politici vyčítajú ruskému koncernu Gazprom, že nereaguje na zvýšený dopyt v Európe. Slabé dodávky a nízke zásoby patria medzi príčiny prudkého rastu cien plynu v Európe. Analytici tvrdia, že Rusko týmto spôsobom tlačí na Nemecko a Európsku úniu, aby schválili prevádzku plynovodu Nord Stream 2. Moskva tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že EÚ po minuloročnej dlhej a chladnej zime nedokázala dostatočne včas naplniť svoje zásobníky.