Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Skúšky linky na spracovanie odpadu v Hincovciach boli úspešné

Celkový rozpočet na výstavbu linky predstavuje 4,2 milióna eur, pričom projekt je financovaný kombináciou zdrojov z eurofondov, bankového úveru a vlastných zdrojov. Foto: Archív Firma Hikom

So spustením plnej prevádzky sa počíta začiatkom budúceho roka.

Hincovce 8. novembra (TASR) – Prvé prevádzkové skúšky špeciálnej linky na spracovanie zmesového komunálneho odpadu, ktorú budujú pri obci Hincovce, okres Spišská Nová Ves, prebehli úspešne. TASR o tom informoval konateľ spoločnosti Hinkom Karol Kováč.

"Dosiahnuté výsledky prevádzkových skúšok novovybudovanej linky na mechanicko-biologickú úpravu komunálneho odpadu plne potvrdzujú očakávané parametre v súlade s projektom. V najbližších dňoch budú prebiehať ďalšie testy chodu linky pod dozorom špecialistov z Holandska," spresnil Kováč.

Zdôraznil, že základným cieľom tohto projektu je predovšetkým významné zníženie ukladania odpadu na skládkach a v neposlednom rade aj jeho ďalšie zhodnocovanie. Technológia fyzikálneho triedenia odpadu bez použitia tepelného spracovania je podľa Kováča maximálne šetrná k životnému prostrediu.

"V procese spracovania komunálneho odpadu dochádza k jeho separácii v oddelených technologických uzloch na energeticky využiteľné produkty. Vysokotlakovým lisovaním biozložky vzniká produkt určený na energetické zhodnocovanie v bioplynových staniciach, respektíve kompostárňach. Ďalším produktom je tuhé druhotné palivo využiteľné v priemyselnej výrobe. Zvyšné suroviny sú určené na recykláciu," vysvetlil Kováč.

Primátorka mesta Krompachy Iveta Rušinová konštatovala, že takýto spôsob nakladania s odpadmi je jednoznačne lepší ako ukladanie na skládku alebo spaľovanie. "Pri jednotlivých porovnávaniach vychádza spracovanie jednej tony komunálneho odpadu pri použití triediacej linky minimálne o 15 eur lacnejšie, ako pri ukladaní odpadu na skládku. Náklady by mohli byť ešte nižšie, ak by sa cena elektrickej energie nezvyšovala," zdôraznila primátorka.

Na archívnej snímke primátorka mesta Krompachy Iveta Rušinová.
Foto: TASR František Iván


Mesto Krompachy však v súvislosti s odpadom rieši aj ďalšie problémy. Napriek tomu, že bude spracovávať komunálny odpad na spomínanej triediacej linke, musí doplácať značné finančné prostriedky na spracovanie odpadu najmä z dôvodu veľkého počtu neplatičov.

Celkový rozpočet na výstavbu linky predstavuje 4,2 milióna eur, pričom projekt je financovaný kombináciou zdrojov z eurofondov, bankového úveru a vlastných zdrojov. Zariadenie by malo spracovať 15.000 až 20.000 ton odpadu ročne, pričom investor sa inšpiroval podobnými špecializovanými linkami v Nemecku, Poľsku a Lotyšsku. Linku buduje firma Hinkom, ktorej vlastníkmi sú spoločnosti Cleanmet a Ekover.

So spustením plnej prevádzky sa počíta začiatkom budúceho roka.