Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prevádzkový zisk BHP sa v porovnaní s vlaňajškom zvýšil

Foto: Best Hotel Properties a.s.

Skupina BHP, vlastník hotelov Kempinski na Slovensku, s 85% rastom EBITDA.

Bratislava 20. novembra 2014 – Konsolidované výnosy Best Hotel Properties a.s. za obdobie deviatich mesiacov 2014 medziročne narástli o 32,5 % na 44,3 mil. EUR. Prevádzkový zisk Skupiny pred odpismi (EBITDA) sa v porovnaní s vlaňajškom zvýšil o 84,7 % na 5,8 mil. EUR. Prevádzkový zisk pred odpismi upravený o náklady a výnosy nesúvisiace s prevádzkovou činnosťou hotelov narástol o 115,8 % na 7 mil. EUR.

Významné nárasty prevádzkových ukazovateľov vykazujeme hlavne vďaka minuloročnej akvizícii hotela InterContinental Praha. Tržby tohto hotela dnes predstavujú 36 % celkových tržieb Skupiny z hotelovej činnosti. Teší nás, že v najdôležitejšom hotelovom ukazovateli RevPAR (tržby na dostupnú izbu) je pražský InterContinental jednotkou na lokálnom trhu,“ komentoval Branislav Babík, predseda predstavenstva BHP.

Bez vplyvu pražskej akvizície tržby Skupiny poklesli o 14 % na 28,4 mil. EUR. EBITDA sa znížila o 101,8 % na 58 tis. EUR, a to hlavne ako dôsledok vplyvu straty z predaja hotela Kadashevskaya vo výške 1,8 mil. EUR a nižších tržieb v hoteli Baltschug Kempinski vyjadrených v eurách kvôli rekordne nízkemu výmennému kurzu ruského rubľa. Okrem rubľa, na výsledky ruských hotelov do istej miery vplývala aj politická situácia v regióne. „Napriek miernemu výpadku v počte rezervácií v našich moskovských hoteloch, a to kvôli negatívnemu sentimentu na trhu, ukazovateľ RevPAR hotela Baltschug Kempinski v porovnaní s vlaňajškom poklesol v lokálnej mene iba o 2,2 %,“ vysvetlil Branislav Babík.

Slabší začiatok roka v medziročnom porovnaní mali aj bratislavské hotely, ktoré zaznamenali nižší dopyt v segmente MICE (kongresový a incentívny cestovný ruch), najmä v prvom polroku.

Po vlaňajšku, kedy Bratislava dosahovala rekordné nárasty obsadenosti v Európe, práve vďaka väčšiemu počtu konferencií a kongresov, Kempinski Hotel River Park do konca septembra vykázal pokles RevPAR o 9 % a Crowne Plaza o 16 % Pre nás je pozitívne, že River Park ostáva absolútnym lídrom trhu a Crowne Plaza si drží pozíciu jednotky v obsadenosti aj napriek tomu, že trh ako celok
sa vrátil k výkonnosti z roku 2012
,” doplnil Branislav Babík.

Grand Hotel Kempinski High Tatras vykázal počas deviatich mesiacov tohto roka nárasty tržieb
aj EBITDA. Výkonnosť hotela ovplyvnilo najmä silné leto, vďaka ktorému sa podarilo vykryť výpadok zo začiatku roka, kedy neobyčajne teplá zima negatívne ovplyvnila lyžiarske podmienky v regióne, a tým aj obsadenosť hotelov v zimných mesiacoch. Hotel je absolútnym lídrom hotelového trhu v Tatrách.
HLAVNÉ PREVÁDZKOVÉ A FINANČNĚ VÝSLEDKY SKUPINY (neauditované)
Foto: Best Hotel Properties a.s.

EBITDA upravená - Prevádzkový zisk pred úrokmi, daňami a odpismi upravený o náklady a výnosy nesúvisiace s prevádzkovou činnosťou hotelov

Hotely Kempinski Hotel River Park a Grand Hotel Kempinski High Tatras patria do portfólia spoločnosti Best Hotel Properties a.s. Okrem týchto hotelov má spoločnosť v portfóliu aj hotel Crowne Plaza v Bratislave, moskovský hotel Baltschug Kempinski a taktiež reštauráciu Buddha – Bar v Prahe. Do portfólia skupiny pribudol v decembri 2013 aj Hotel InterContinental v Prahe. Akcie spoločnosti Best Hotel Properties a.s. sú kótované na Burze cenných papierov v Bratislave