Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Prevádzkový zisk chemického koncernu BASF prekonal očakávania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tržby BASF vzrástli o 16,3 % na 22,97 miliardy eur. Aj v tomto prípade spoločnosť výrazne prekonala očakávania trhov.

Berlín 11. júla (TASR) - Nemecký chemický koncern BASF zaznamenal v 2. štvrťroku mierny pokles prevádzkového zisku, v porovnaní s očakávaniami boli však výsledky omnoho lepšie. Firma vyťažila zo silného dolára a okrem toho dokázala vyššie náklady na suroviny presunúť na zákazníkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť uviedla, že na základe predbežných údajov dosiahol jej zisk pred úrokmi, daňami a mimoriadnymi položkami v 2. štvrťroku 2,34 miliardy eur. To znamená mierny pokles oproti rovnakému obdobiu minulého roka, keď prevádzkový zisk dosiahol 2,36 miliardy eur. Firma, ktorá plánuje podrobné výsledky za 2. štvrťrok zverejniť 27. júla, zároveň dodala, že celoročný výhľad ponecháva nezmenený.

Tržby BASF vzrástli o 16,3 % na 22,97 miliardy eur. Aj v tomto prípade spoločnosť výrazne prekonala očakávania trhov.

Šéf BASF Martin Brudermüller však už minulý mesiac upozornil, že v 2. polroku bude firma musieť počítať so zložitejšou situáciou. Poukázal najmä na infláciu, ktorá začína ovplyvňovať dopyt zo strany zákazníkov. Navyše, spoločnosť sa pripravuje na výrazné zvýšenie cien plynu a pokles dodávok z Ruska.