Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prevádzkový zisk Volkswagenu v 1. kvartáli výrazne vzrástol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Volkswagen dodal v 1. kvartáli zákazníkom približne o 500.000 vozidiel alebo o takmer 22 % menej než pred rokom.

Wolfsburg 17. apríla (TASR) - Prevádzkový zisk Volkswagenu v 1. kvartáli výrazne vzrástol. Nemecký koncern však varoval, že už začína cítiť prvé následky vojny na Ukrajine.

Prevádzkový zisk skupiny podľa predbežných čísel zverejnených vo štvrtok (14. 4.) za tri mesiace od januára do apríla stúpol na 8,5 miliardy eur zo 4,8 miliardy eur v rovnakom období pred rokom. Dôvodmi výrazného zvýšenia bol silný "prevádzkový výkon" a pozitívny vplyv zabezpečenia proti zmenám cien materiálov.

Turbulencie na komoditných trhoch a nárast cien vyvolala "pokračujúca vojna na Ukrajine", uviedol koncern. Vojna tiež narušila dodávateľské reťazce, keď sa obmedzili dodávky od firiem z Ukrajiny.

Nedostatok dôležitých dielov už Volkswagen podobne ako iné nemecké automobilky donútil obmedziť produkciu v niektorých závodoch, pričom export do Ruska sa zastavil. Koncern uviedol, že vývoj vojny ani jej dosah na skupinu nie je možné predpovedať s dostatočnou istotou, ale zrejme bude mať negatívny vplyv.

Ďalším negatívnym faktorom je pokračujúca pandémia. Čína, ktorá je kľúčovým trhom, v poslednom čase prijala nové rozsiahle protiepidemické reštrikcie. Koncern sa tiež obáva ďalšieho narušenia dodávok, predovšetkým polovodičov.