Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Údajnú prácu načierno pri výstavbe diaľnice preveria

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Poslanec Matovič v piatok upozornil, že na výstavbe viacerých diaľničných úsekov pracujú stovky ľudí načierno, 27 dní bez prestávky po 12 hodín a často bez vyplatenia mzdy.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Prokuratúra a polícia začali konať vo veci údajnej práce načierno pri výstavbe viacerých diaľničných úsekov pri Žiline. TASR to potvrdila hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

"Na základe medializovaných informácií začala konať Okresná prokuratúra v Žiline v súčinnosti s Okresným riaditeľstvom Policajného zboru v Žiline," uviedla hovorkyňa GP.

Medializované informácie dnes odstúpila Okresná prokuratúra (OP)v Žiline na operatívne preverenie odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) v Čadci. TASR o tom informoval hovorca Krajskej prokuratúry (KP) Žilina Milan Cisarik.

Prokuratúra podľa neho konala v tomto prípade z úradnej povinnosti. "Ak sa niekto dozvie o podozrení zo spáchania trestného činu, je oprávnený podať trestné oznámenie na políciu alebo prokuratúru. Prokuratúra neeviduje v tejto súvislosti žiadne trestné oznámenie," uviedol Cisarik.



Generálna prokuratúra bude vykonávať dohľadovú právomoc v prípade začatia trestného stíhania. Zároveň vydala pokyn Krajskej prokuratúre v Žiline, aby preverila medializované informácie o údajnom vyhrážaní sa hlavnému inšpektorovi Inšpektorátu práce v Žiline v súvislosti s vykonávanou kontrolou na mieste výstavby diaľnice.

"Generálna prokuratúra SR vyslovuje poľutovania, že ak k takýmto skutkom malo v minulosti dôjsť, prečo dotknuté subjekty nevyužili svoje oprávnenie podať trestné oznámenie na príslušnej prokuratúre," doplnila Predajňová.

Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič v piatok (9.12.) upozornil, že na výstavbe viacerých diaľničných úsekov pracujú stovky ľudí načierno, 27 dní bez prestávky po 12 hodín a často bez vyplatenia mzdy.

Jeho slová potvrdili bývalí pracovníci spolupracujúci s firmou Tibora Fujaka z Kysuckého Nového Mesta. Práve tá má nelegálne zamestnávať ľudí. Národná diaľničná spoločnosť to podľa Matoviča kryje, svedkovia sú podľa neho ochotní svedčiť.

Výčitky a nátlak zo strany NDS potvrdil aj hlavný inšpektor práce zo Žiliny Rudolf Kubica v reportáži televízie TA3. "Aj po našej kontrole bolo veľa telefonátov, z akého dôvodu sme tam išli, prečo tam ideme a bránime termínu výstavby atď. Čo bolo prekvapujúce, lebo my si svoju prácu konáme, ako máme," povedal pre TA3 Kubica.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) odmieta akékoľvek porušovanie zákona a dôrazne sa ohradzuje voči tvrdeniam, že by kedykoľvek podporovala čiernu prácu alebo iné nelegálne aktivity, uviedla pre TASR hovorkyňa diaľničnej spoločnosti Eva Žgravčáková.