Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prevzatie Credit Suisse Švajčiarov šokovalo,pracovníci sa boja o prácu

Na snímke logá švajčiarskych bánk Credit Suisse a UBS na budovách 18. marca 2023 v Zürichu. Foto: TASR/AP

Generálny riaditeľ UBS Ralph Hamers, ktorý bude stáť na čele novej kombinovanej inštitúcie, je však presvedčený, že banke UBS sa podarí urobiť z prevzatia Credit Suisse úspešný príbeh.

Zürich 20. marca (TASR) - Švajčiari sa v pondelok prebudili do novej éry po tom, ako cez víkend došlo k dohode o prevzatí druhej najväčšej švajčiarskej banky Credit Suisse jej väčším rivalom UBS. Pre Credit Suisse to síce znamená záchranu, pre Švajčiarov hrdých na svoj bankový sektor však tvrdú ranu. Navyše, zástupcovia asociácie zamestnancov bánk dali najavo obavy z potenciálnych dôsledkov akvizície 167-ročnej banky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

S pomocou švajčiarskej vlády, ktorá transakciu pomohla zrealizovať, prevezme UBS banku Credit Suisse za 3 miliardy švajčiarskych frankov (3,04 miliardy eur). Obidve banky, ktorých zürišské centrály sú vzdialené od seba iba pár minút chôdze, patrili desaťročia k pilierom globálneho finančníctva. Obe sú súčasťou skupiny 30 bánk označovaných ako systémové, teda kľúčové pre stabilitu globálneho finančného sektora. Podľa švajčiarskej centrálnej banky predstavujú ich spoločné aktíva 140 % hrubého domáceho produktu (HDP) Švajčiarska. "Prevzatím Credit Suisse bankou UBS sa našlo riešenie na zabezpečenie finančnej stability a ochranu švajčiarskej ekonomiky v tejto výnimočnej situácii," uviedla centrálna banka ešte v nedeľu (19. 3.) po oznámení akvizície Credit Suisse bankou UBS.

Pre zamestnancov Credit Suisse však jej prevzatie znamená neistú budúcnosť. "V stávke sú pracovné pozície veľkého počtu zamestnancov," uviedla Švajčiarska asociácia zamestnancov bánk pre agentúru Reuters. Zároveň dodala, že od UBS bude požadovať, aby "prepúšťanie bolo na absolútnom minime". Credit Suisse zamestnáva približne v 50 krajinách sveta zhruba 50.000 ľudí.

Šok vzhľadom na najnovší vývoj na švajčiarskom bankovom trhu dali najavo aj médiá. "Zombie je preč, narodilo sa však monštrum," hovorí titulok v komentári Neue Zürcher Zeitung. Ako denník dodáva, "ešte pred pár mesiacmi by si nikto nepomyslel, že Credit Suisse zlyhá. Avšak nie je možné povedať, že to bola náhoda," dodáva Neue Zürcher Zeitung, ktorý obviňuje vedenie banky z arogancie a pýchy. Podľa denníka manažment banky podcenil riziká, čo viedlo k obrovskému prepadu trhovej hodnoty banky a zlyhávala aj kontrola. V podobnom duchu sa nesú komentáre denníka Tages-Anzeiger, ktorý udalosti okolo Credit Suisse označil za "historický škandál".

Generálny riaditeľ UBS Ralph Hamers, ktorý bude stáť na čele novej kombinovanej inštitúcie, je však presvedčený, že banke UBS sa podarí urobiť z prevzatia Credit Suisse úspešný príbeh. "Prevzatie znamená, že klientom banky Credit Suisse vraciame stabilitu a bezpečnosť. Zároveň sme tým udržali reputáciu švajčiarskeho finančného centra," dodal Hamers.

(1 EUR = 0,9858 CHF)

Správa o prevzatí Credit Suisse európske trhy neupokojila



Prevzatie švajčiarskej banky Credit Suisse jej domácim konkurentom UBS zatiaľ neposilnilo dôveru v európsky finančný sektor. V pondelok ráno po otvorení búrz akcie bánk v Nemecku a vo Francúzsku prudko klesli. Napríklad cena akcií Deutsche Bank sa prepadla o takmer 10 % a Commerzbank o viac ako 7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Vo Francúzsku akcie poskytovateľov finančných služieb a poisťovní čiastočne padali hlboko do červených čísel. Európsky bankový index klesol o 5,3 % a index poisťovní o 3,3 %. Akcie Credit Suisse strácali takmer 64 %. Cena akcií UBS krátko po začiatku obchodovania na burze v Zürichu klesla o takmer 9 %.