Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Prezident navštívil spoločnosť zaoberajúcu sa spracovaním zeolitu

Prezident SR Andrej Kiska navštívil 30. novembra 2016 firmu Zeocem, a. s. (ťažba, spracovanie a predaj prírodného zeolitu) v obci Bystré, okres Vranov nad Topľou. Na snímke uprostred prezident SR Andrej Kiska so zamestnancami Zeocemu. Foto: TASR/ Milan Kapusta

Zeolit je prírodná vulkanická hornina, ktorá sa, okrem iného, využíva v poľnohospodárstve, pri ochrane životného prostredia a čistení vôd či stavebníctve.

Vranov nad Topľou 30. novembra (TASR) – Prezident Andrej Kiska navštívil spoločnosť zaoberajúcu sa spracovaním zeolitu, ktorá sídli v Bystrom vo Vranovskom okrese. Podľa jeho slov má tento materiál v tejto oblasti jedno z najbohatších ložísk v Európe s veľkými zásobami. Zároveň má obrovskú perspektívu využitia. "Bol som veľmi príjemne prekvapený, že tu máme takúto spoločnosť, ktorá sa rozvíja, ktorá je pripravená tento potenciál čím viacej využiť," povedala to dnes hlava štátu pri návšteve spoločnosti Zeocem.

Podľa jeho slov si je aj táto firma vedomá toho, že musí investovať do výskumu. Taktiež sa musí tento materiál v budúcnosti viac ukázať potenciálnym odberateľom, aby sa to bohatstvo, ktoré tu je, dalo dobre využiť. Prezident si počas návštevy pozrel priestory novej haly na uloženie drvených zeolitov. Vybudovaná bola z dôvodu rozšírenia výroby o dve nové linky, ktorých výstavba bola finančne podporená aj príspevkom z Európskej únie.

Ako pre TASR uviedol člen predstavenstva spoločnosti Zeocem Pavel Kobulej, firma bola založená v roku 1949. Zeolit je prírodná vulkanická hornina, ktorá sa, okrem iného, využíva v poľnohospodárstve, pri ochrane životného prostredia a čistení vôd či stavebníctve. Najväčší podiel produkcie firmy tvorí výroba aditív do kŕmnych zmesí, ktoré sú väčšinou spotrebované v západnej Európe.

Spoločnosť 85 % produkcie vyváža. "Na Slovensku zeolit nie je príliš známy, snažíme sa ho popularizovať a vidíme veľký priestor pre jeho použitie vo všetkých spomínaných oblastiach," vysvetlil. Prvotný materiál pochádza z lomu v Nižnom Hrabovci vo Vranovskom okrese, ku ktorému spoločnosť vlastní ťažobné práva. Firma zamestnáva vo fabrike v Bystrom približne 150 zamestnancov.