Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prezident podpísal novelu o podpore OZE, tá rozhádala vládu a opozíciu

Novela bola do parlamentu predkladaná v skrátenom režime, vláda ju chcela prijať ešte v decembri minulého roka, aby mohla od januára vstúpiť do platnosti.

Bratislava 15. februára (TASR) – Prezident SR podpísal novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktorá v Národnej rade (NR) SR vyvolala búrlivú diskusiu medzi vládou a opozíciou.

Novela bola do parlamentu predkladaná v skrátenom režime, vláda ju chcela prijať ešte v decembri minulého roka, aby mohla od januára vstúpiť do platnosti. Po kritike opozície však bolo druhé čítanie o tomto bode presunuté na januárovú schôdzu, kedy ju poslanci definitívne schválili.

Opozícia zákonu vyčítala to, že je šitý na mieru spoločnosti Paroplynový cyklus (PPC) a jej majiteľom, finančnej skupine Penta. Sporný bod, ktorý opoziční poslanci vláde v novele vyčítali, prijatím pozmeňujúceho návrhu Maroša Kondróta (Smer-SD) z právnej normy nakoniec vypadol.

Kritizovaným opatrením sa mala najprv rozšíriť podpora pre elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou s výkonom do 300 MW. Neskôr sa tento bod upravil a podpora mala smerovať pre elektrárne bez obmedzenia výkonu.

Keďže sa toto opatrenie z novely vypustilo, podpora pre elektrárne s vysoko účinnou kombinovanou výrobou ostáva na pôvodnej úrovni. Majú na ňu teda naďalej nárok len elektrárne s výkonom do 200 MW.