Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čaputová odobrila bezplatné dlhové a psychologické poradenstvo

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jakub Kotian

Rezort práce tento krok argumentuje tým, že SR patrí medzi niekoľko krajín Únie, ktoré ešte neposkytujú nadmerne zadlženému obyvateľstvu bezplatné dlhové poradenstvo.

Bratislava 1. júla (TASR) – Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny bude mať kompetenciu na utváranie podmienok na poskytovanie bezplatného poradenstva pre ľudí pri riešení ich problémov s dlhmi a bezplatného psychologického poradenstva zameraného na prevenciu vzniku duševných porúch. Vyplýva to z novely zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Rezort práce tento krok argumentuje tým, že SR patrí medzi niekoľko krajín Únie, ktoré ešte neposkytujú nadmerne zadlženému obyvateľstvu bezplatné dlhové poradenstvo. Štatistické zisťovanie o príjmoch a životných podmienkach domácností EÚ SILC 2019 pritom poukazuje na to, že 11,9 % Slovákov je ohrozených chudobou, čiže majú príjem pod 60 % mediánu národného disponibilného príjmu. Takmer 180.000 domácností platí len s veľkými ťažkosťami zvyčajné výdavky a skoro pol milióna domácností veľmi finančne zaťažuje platenie celkových nákladov na bývanie. Zhruba 118.000 domácností veľmi finančne zaťažuje splácanie pôžičiek, lízingov a nákupov na splátky.

Poslanci v parlamente prijali aj pozmeňujúci návrh z výboru, aby bolo jednoznačne zrejmé, čo bude účelom poskytovaného poradenstva, ktorého základom, respektíve ťažiskom bude psychologické poradenstvo. Text ustanovenia zároveň nebude vyvolávať pochybnosti, že pôjde o poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Analýzy odhaľujú, že nadmerné zadlženie domácností vzniká najmä pre stratu príjmu zo zamestnania, podnikania či ako následok rozvodu, separácie alebo v dôsledku choroby, ktorá vyžaduje nákladné liečenie. "Je preto potrebné utvoriť podmienky na preventívne opatrenia vzniku nadmerného zadlženia obyvateľstva a intervencie v prípade, ak už nadmerné zadlženie vzniklo, konkrétne na realizáciu aktivít zameraných na poskytovanie bezplatného dlhového poradenstva," spresnil rezort v materiáli. Cieľom takéhoto poradenstva môže byť aj zmeniť postoj jednotlivca, správanie, úroveň finančnej gramotnosti či rozpočtovej zodpovednosti.

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Rezort tiež vníma medzeru v oblasti podpory rodiny, najmä v poskytovaní bezplatného a dostupného odborného, osobitne psychologického poradenstva. "V súčasnej náročnej situácii rodín sa táto potreba ešte viac zvýraznila a je nevyhnutné vytvoriť podmienky na realizáciu opatrení, konkrétne cielených projektov zameraných na poskytovanie bezplatného poradenstva zameraného na prevenciu vzniku duševných porúch vrátane psychologického poradenstva a iného odborného poradenstva pre jednotlivcov a rodiny," dodal rezort v materiáli.

Zákon bude účinný od augusta.