Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Prezidentka Z. Čaputová odobrila jednoduchšie zakladanie s.r.o.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Legislatíva predpokladá, že pri takto zvolenom predmete činnosti sa zápisom spoločnosti do obchodného registra bude považovať živnostenské oprávnenie za automaticky udelené.

Bratislava 29. decembra (TASR) - Zakladanie spoločnosti s ručením obmedzeným bude jednoduchšie. Umožní to štandardizovaný online formulár. Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

Zjednodušenie spočíva podľa predkladateľa, Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, najmä vo vytvorení štandardizovaných online formulárov a zavedení interaktívneho sprievodcu, ktorý zakladateľa bude sprevádzať pri vytváraní obsahu formulárov a iných príloh potrebných na zaregistrovanie novej spoločnosti s ručením obmedzeným.

Nebude sa to týkať akejkoľvek spoločnosti s ručením obmedzeným. Novela definuje predmety podnikania, pri ktorých je zjednodušené založenie s.r.o. možné. Predmet podnikania môže byť v takomto prípade zároveň vymedzený maximálne 15 činnosťami zodpovedajúcimi zavádzanému osobitnému zoznamu vybraných voľných živností.

Legislatíva predpokladá, že pri takto zvolenom predmete činnosti sa zápisom spoločnosti do obchodného registra bude považovať živnostenské oprávnenie za automaticky udelené. Týmto spôsobom vzniknutá spoločnosť má byť automaticky zaregistrovaná aj ako daňový subjekt.

Návrhy na zápis bude v prípade spoločností zakladaných zjednodušeným spôsobom vybavovať iba jeden registrový súd bez ohľadu na sídlo spoločnosti, a to Okresný súd Žilina. Legislatíva bude účinná od 1. februára 2023.

Úpravou sa do zákona tiež transponujú požiadavky, ktoré vyplývajú zo smernice Európskeho parlamentu a Rady, pokiaľ ide o používanie digitálnych nástrojov a postupov v rámci práva obchodných spoločností.