Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Prezidentka odobrila novelu zákona proti byrokracii

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Michal Svítok

Zmena sa dotkne povinnosti predkladať kópie rodného listu, sobášneho listu, úmrtného listu, potvrdenia o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania, o pobyte či o pridelení IČO.

Bratislava 30. júla (TASR) – Slováci nebudú musieť úradom v budúcnosti predkladať 21 výpisov v listinnej podobe. Novelu zákona proti byrokracii z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR po poslancoch parlamentu odobrila už aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. V piatok o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Zmena sa dotkne povinnosti predkladať kópie rodného listu, sobášneho listu, úmrtného listu, potvrdenia o neporušení zákazu nelegálneho zamestnávania, o pobyte či o pridelení IČO. Úrady si od občanov nebudú pýtať ani výpis z centrálneho registra hospodárskych zvierat, potvrdenie, že hospodársky subjekt nie je v reštrukturalizácii, v konkurze a konkurz na neho nie je ani vyhlásený, a ani výpisy z registra poskytovateľov sociálnych služieb či z registra sociálnych podnikov.

Slováci nebudú musieť predkladať na úradoch v listinnej podobe ani potvrdenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie, vybraný okruh právoplatných rozhodnutí súdov, výpisy z registra či zoznamu advokátov a z centrálneho registra exekúcií. Úrady nebudú pýtať ani potvrdenia o poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi, doklad preukazujúci ťažké zdravotné postihnutie či údaje vzťahujúce sa k narodeniu dieťaťa a úmrtiu obsiahnuté vo vybraných informačných systémoch a registroch rezortu zdravotníctva.

Občania nebudú musieť na úrady nosiť ani potvrdenia o poberaní osobitného príspevku baníkom, údaje potrebné na zápis do registra prijímateľov dvoch percent z dane a potvrdenia o poberaní dôchodkov starobného dôchodkového sporenia.

Všetky tieto výpisy budú elektronizované. Účinnosť jednotlivých zmien je postupná. Novela nadobudne účinnosť od Nového roka 2022, avšak pri zrušení povinnosti predkladať potvrdenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie, o pomoci v hmotnej núdzi, o ťažkom zdravotnom postihnutí a potvrdenia z Národného zdravotníckeho informačného systému až od 1. apríla 2022. Pri rozhodnutiach súdov, potvrdení z registra úmrtí fyzických osôb, o starobnom dôchodkovom sporení a potvrdení z informačného systému sociálnych služieb bude účinnosť novely od 1. decembra 2022 a pri potvrdeniach z registra sociálnych podnikov a o porušení zákazu nelegálneho zamestnávania od 1. januára 2024.