Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Prezidentka odobrila úpravu pravidiel pri obchodovaní s výrobkami

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Súčasná právna úprava spôsobuje podľa MH v niektorých oblastiach aplikačné problémy.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Vyčlenenie vývozu a transferu pyrotechnických výrobkov z územia SR z licenčného konania, odstránenie povinnosti predkladať niektoré prílohy k žiadostiam o udelenie licencií či skrátenie lehoty na udelenie licencie. Aj tieto zmeny prináša novela zákona o obchodovaní s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov. Právnu normu v stredu podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

"Navrhovaná legislatíva odstraňuje problémy aplikačnej praxe pri obchodovaní s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov," uviedlo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v predkladacej správe. Zmena legislatívy podľa rezortu pomôže zvýšeniu konkurencieschopnosti firiem obchodujúcich s určenými výrobkami v zahraničí.

Súčasná právna úprava spôsobuje podľa MH v niektorých oblastiach aplikačné problémy. Keďže sa týka zahraničného obchodu, je potrebné reagovať na problémy spôsobujúce ťažkosti slovenským podnikateľom, napríklad pri vývoze určených výrobkov do tretích krajín. Tieto ťažkosti znižujú ich konkurencieschopnosť v porovnaní so zahraničnými obchodníkmi.