Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Prezidentka odobrila výnimky zo zákazu prevodu vlastníctva k pozemkom

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová v Bratislave v pondelok 15. mája 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Vyplýva to z novely, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Bratislava 5. júna (TASR) - Zákon o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom bude mať výnimky zo zákazu prevodu vlastníctva. Vyplýva to z novely, ktorú v pondelok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Požiadavka na ustanovenie výnimiek zo zákazu prevodu vlastníckeho práva k pozemkom, ktoré tvorili verejný majetok (neknihované pozemky) a ktoré sú vo vlastníctve štátu a v správe Slovenského pozemkového fondu, vyplynula z požiadaviek aplikačnej praxe," vysvetlil predkladateľ v dôvodovej správe.

Výnimku budú tvoriť prevody pozemkov na účely výstavby verejnoprospešných stavieb, diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, významných investícií, priemyselných parkov, nájomných bytov a pozemkov, ktoré sú právoplatným rozhodnutím štátneho orgánu určené na výstavbu a ťažbu.

Pozmeňujúcim návrhom poslanec Martin Fecko (OĽANO) doplnil aj výnimku, aby sa zákaz prevodu nevzťahoval ani na usporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom pod stavbami vrátane priľahlej plochy, ktorá svojím umiestnením a využitím tvorí neoddeliteľný celok so stavbou alebo pozemkom, na ktorých je umiestnený cintorín, športový areál alebo verejná zeleň.

Novela bude účinná od 15. júna tohto roka.