Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Prezidentka odobrila zmeny pri obstarávaní áut štátnymi organizáciami

Ilustračné foto Foto: Tablet TV

Cieľom novely je ustanoviť, aby aj limity výdavkov na obstaranie ekologických osobných áut štátnymi organizáciami boli určené nariadením vlády.

Bratislava 2. marca (TASR) - Ustanovenia o limitoch pri obstarávaniach osobných áut sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktorú vo štvrtok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Cieľom novely je podľa predkladateľov ustanoviť, aby aj limity výdavkov na obstaranie ekologických osobných áut štátnymi organizáciami boli určené nariadením vlády. V ňom budú osobitne stanovené limity pri autách so spaľovacími motormi a osobitne pri ekologických vozidlách.

Zo zákona preto navrhujú vypustiť súčasné ustanovenie o spôsobe určenia limitu výdavkov na obstaranie osobných automobilov na prepravu osôb, ktoré sú zároveň ekologickými vozidlami, pričom sa limity výdavkov pri takýchto autách ustanovujú priamo v nariadení vlády rovnako ako limity výdavkov pre ostatné osobné autá.

Poslanci odsúhlasili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa rozšíri okruh subjektov verejnej správy, ktoré môžu byť zakladateľom alebo zriaďovateľom právnickej osoby aj o nový Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR. "Dôvodom je umožniť úradu, ktorý má podľa zákona budovať komplexný a nadrezortný informačný systém, využiť účel plnenia s tým spojených úloh podľa potreby aj právnickú osobu, ktorá je pod 100-percentnou kontrolou štátu," píše sa v odôvodnení.