Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Prezidentka po návšteve Tachyum

Foto: Tachyum

Potrebujeme firmy s ambíciou posúvať hranice možného a s cieľom uspieť na svetovom trhu. Je skvelé, že spoločnosti s touto víziou na Slovensku už máme.

Bratislava 8. marca (OTS) - Spoločnosť Tachyum™ privítala vo svojich priestoroch v Bratislave prezidentku Slovenskej republiky Zuzanu Čaputovú.

Tachyum dosiahla viacero významných pokrokov vo vývoji Prodigy, prvého univerzálneho procesora pre vysokovýkonné výpočty a umelú inteligenciu. Technické detaily čipu Prodigy firma celosvetovo predstavila v minulom roku.

Prodigy má potenciál dosiahnuť bezkonkurenčnú výpočtovú rýchlosť a obrovskú úsporu energie.

Tachyum má obrovský potenciál stať sa magnetom pre vysokokvalifikovaných inžinierov a vedcov svetovej úrovne. Po uvedení čipu Prodigy na celosvetový trh sa predpokladá, že vytvorí technologický hub so svetovou reputáciou. Ten priláka talentovaných jednotlivcov, ktorí budú mať príležitosť pracovať na Slovensku na projektoch svetového významu.


Prezidentka Zuzana Čaputová mala možnosť sa osobne oboznámiť s aktuálnym stavom vývoja univerzálneho procesora Prodigy a dozvedieť sa viac o tom, ako môže pomôcť Slovensku. Prezidentka ocenila, že Tachyum si kladie ambiciózne ciele.

"Ak chceme opäť začať dobiehať životnú úroveň západných krajín, potrebujeme na Slovensku vyvíjať špičkové technológie. Potrebujeme firmy s ambíciou posúvať hranice možného a s cieľom uspieť na svetovom trhu. Je skvelé, že spoločnosti s touto víziou na Slovensku už máme."

Zakladateľ spoločnosti Tachyum Dr. Radoslav Danilák poďakoval prezidentke Zuzane Čaputovej za jej záujem. Spoločne sa zhodli, že transformácia ekonomiky pod vplyvom nových priekopníckych technológií a globálnych mega trendov musí byť jednou z priorít Slovenska.

„Slovensko musí podporovať ekonomický rozvoj krajiny založený na inováciách a odvetviach s vysokou pridanou hodnotou. Máme ideálnu pozíciu na to, aby sme pomohli s transformáciou ekonomiky na udržateľnú z veľkej časti tým, že umožníme efektívnejšie využívanie zdrojov.“


S prístupom „Doing more with less“ dáva Tachyum Prodigy spoločnostiam a vládam možnosť znižovať spotrebu elektrickej energie. Zároveň pomáha kontrolovať špirálovitý rast nákladov na elektrinu. Počas návštevy pani prezidentke predstavitelia Tachyum ukázali, akým spôsobom budú superpočítače, postavené na technológii Prodigy, pripravené riešiť niektoré z najzásadnejších a najnáročnejších problémov sveta.

„Umelá inteligencia nepozná klasické hranice medzi štátmi. Rýchlejšia a udržateľná rýchlosť výpočtov pre umelú inteligenciu sa považuje za rozhodujúcu pre pokrok vo všetkých aspektoch ľudského života. Od rýchlejšieho objavovania liekov a vývoja vakcín, cez hodnotenie vplyvu klimatických zmien, až po predpovede počasia, personalizovanú medicínu či mnohé ďalšie oblasti.“

Ako prezidentke vysvetlil Rado Danilák, Tachyum má záujem uchádzať sa o príležitosť dodať svoju technológiu pre projekt plánovaného superpočítača na Slovensku. Slovensko by však malo mať v tomto smere maximálne ambície a naplno využiť peniaze z Plánu obnovy, ktoré môže investovať do superpočítača. Ten môže pri správnom postupe patriť medzi najvýkonnejšie na svete. Musí však jednoznačne obsahovať aj funkcionalitu umelej inteligencie (AI).


Svetové parametre superpočítača pritiahnu pozornosť vedeckých pracovníkov a talentov z celého sveta. To môže byť tiež riešením dlhodobého problému súvisiaceho s odlivom mozgov zo Slovenska.

„Najrýchlejší AI superpočítač, ktorý sa dá postaviť za cenu, ktorú si Slovensko môže dovoliť, môže byť doménou, v ktorej by Slovensko udávalo tón na európskej i svetovej úrovni. Superpočítač založený na unikátnej technológii, z veľkej časti vyvinutej na Slovensku, by predstavoval revolučnú zmenu v inováciách, ale aj pri vytváraní nových priemyselných odvetví na Slovensku. Oblasť AI je doménou, v ktorej Slovensko stojí na rovnakej štartovacej čiare s ostatnými krajinami sveta a má reálnu šancu stať sa lídrom. Preto by budúci slovenský superpočítač mal mať maximálny možný výkon, obsahovať AI a v žiadnom prípade by sme sa nemali uspokojiť s priemerom či limitovať prístup k nemu len pre úzku skupinu akademikov.“

Sledujte Tachyum
https://twitter.com/tachyum
https://www.linkedin.com/company/tachyum
https://www.facebook.com/Tachyum/