Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prezidentka podpísala 2 zákony z balíka opatrení na podporu ekonomiky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa novely Zákonníka práce budú môcť napríklad nezamestnaní dlhšie čerpať dávku v nezamestnanosti, nie iba pol roka ako doteraz.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok podpísala dva zákony, ktoré Národná rada (NR) SR schválila vo štvrtok (2.4.) v skrátenom legislatívnom konaní. Súvisia so zmiernením ekonomických a sociálnych dopadov pandémie nového koronavírusu. Ide o novelu Zákonníka práce a súvisiacich sociálnych právnych noriem, ako aj zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19.

Podľa novely Zákonníka práce budú môcť napríklad nezamestnaní dlhšie čerpať dávku v nezamestnanosti, nie iba pol roka ako doteraz. Právna norma upravuje tiež po novom organizáciu pracovného času, dovolenky a prekážky v práci na strane zamestnanca aj zamestnávateľa. Zmeny sa dotkli aj zákona o službách zamestnanosti.

Zákon z dielne ministerstva financií prináša okrem iného posun lehôt pri dani z príjmov na podanie daňových priznaní, hlásení, ročných zúčtovaní za zamestnancov, oznámenia odvedenia dane z nepeňažného príjmu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a dani z motorových vozidiel v špecifických prípadoch. Finančná pomoc mikropodnikom, malým a stredným podnikom bude poskytovaná vo forme štátnej záruky za úver alebo úhrady úrokov z úveru.