Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prezidentka podpísala novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach

Ilustračné foto Foto: TASR

Rezort uviedol, že cieľom návrhu je posilnenie a zefektívnenie prvku cenovej regulácie na trhu dodávky elektriny a dodávky plynu pre súčasné cenovo regulované skupiny odberateľov elektriny a plynu.

Bratislava 25. marca (TASR) - Okruh cenovo regulovaných subjektov v elektroenergetike a plynárenstve sa rozšíri. Vyplýva to z novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. V piatok o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. O právnej norme rokovala tento týždeň Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní, účinná má byť už od 1. apríla.

"Návrh zákona prináša aj rozšírenie okruhu cenovo regulovaných subjektov v elektroenergetike a plynárenstve o odberateľov elektriny mimo domácnosti, ktorí prevádzkujú zariadenia sociálnych služieb na základe zápisu do registra sociálnych služieb alebo zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately," uviedlo MH SR v predkladacej správe.

Okruh cenovo regulovaných subjektov sa podľa rezortu hospodárstva rozšíri aj o odberateľov plynu mimo domácnosti, ktorí odoberajú plyn na výrobu tepla a ohrev teplej úžitkovej vody v spoločnom tepelnom zdroji bytového domu, a to už od nasledujúceho kalendárneho roka 2023.

MH SR dodalo, že cieľom návrhu zákona je posilnenie a zefektívnenie prvku cenovej regulácie na trhu dodávky elektriny a dodávky plynu pre súčasné cenovo regulované skupiny odberateľov elektriny a plynu - domácnosti a tzv. malé podniky, teda odberateľov s ročným odberom elektriny najviac 30.000 kilowatthodín (kWh) alebo ročným odberom plynu najviac 100.000 kWh.