Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prezidentka podpísala novelu zákona o strategickom pláne agropolitiky

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Konkrétne opatrenia budú upravené v sérii aproximačných nariadení vlády.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Novela zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka je podmienkou realizácie Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) na roky 2023 až 2027 v SR. Právnu normu v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Cieľom návrhu zákona je implementácia euronariadenia, ktorým sa stanovujú pravidlá podpory strategických plánov členských štátov v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky a ktoré sú financované z Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu (EPZF) a Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV)," priblížilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Implementáciou uvedených právne záväzných aktov EÚ podľa ministerstva pôdohospodárstva zabezpečí riadne fungovanie orgánov štátnej správy pri vykonávaní Strategického plánu Spoločnej poľnohospodárskej politiky na roky 2023 až 2027.

Vzhľadom na začiatok nového programového obdobia Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ 1. januára 2023 je nevyhnutne potrebné zabezpečiť úpravu kompetencií MPRV ako príslušného orgánu a Pôdohospodárskej platobnej agentúry ako organizácie zabezpečujúcej vyplácanie finančných prostriedkov EÚ.

Na tieto účely je podľa agrorezortu potrebné, aby sa urýchlene pripravili uvedené štátne orgány v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na celú administráciu všetkých opatrení v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ tak, aby s týmito opatreniami mohli počítať poľnohospodári od 1. januára 2023, respektíve od najbližšej kampane v roku 2023.

Konkrétne opatrenia budú upravené v sérii aproximačných nariadení vlády, ale návrh zákona je nevyhnutným predpokladom toho, aby vôbec bolo možné tieto opatrenia realizovať, podávať a administrovať žiadosti a vyplácať na nich finančné prostriedky z fondov EÚ.