Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Prezidentka podpísala novelu zákona o správnych poplatkoch

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Novela bude účinná od 1. júla tohto roka.

Bratislava 31. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala v piatok novelu zákona o správnych poplatkoch. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej. Podľa novely sa budú poplatky za prepis auta na nového majiteľa od polovice tohto roka počítať po novom.

Novelou sa zníži počet výkonových kategórií motora so sadzbami priaznivejšími pre poplatníkov. Súčasne sa zmierňuje výška ekologického koeficientu pre staršie vozidlá s cieľom znížiť poplatkové zaťaženie týchto vozidiel.

"Vo výsledku násobením hodnôt obsiahnutých v oboch tabuľkách bude možné dosiahnuť zjednodušenie výpočtu konečnej výšky poplatku, čo je efektívnejšie pri implementácii finálneho riešenia do služby eKolok," priblížili predkladatelia.

Podľa pôvodného návrhu novely sa mal správny poplatok pri prepise majiteľa motorového vozidla kategórie M1 a N1, ak sa nemení jeho evidenčné číslo, znížiť o 70 percent. Poslanci však predložili viaceré pozmeňujúce návrhy s rôznym rozsahom a formou úpravy poplatkov. Nakoniec v hlasovaní prešiel návrh poslanca SaS Mariána Viskupiča.

Novela bude účinná od 1. júla tohto roka.