Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prezidentka podpísala zmenu skúšobného ústavu v Piešťanoch na a.s.

Na snímke Zuzana Čaputová. Foto: TASR Martin Baumann

Základné imanie spoločnosti bude tvorené hodnotou majetku štátu v správe štátneho podniku, určenej znaleckým posudkom a znížené o hodnotu rezervného fondu.

Bratislava 24. mája (TASR) - Technický skúšobný ústav Piešťany sa zmení zo štátneho podniku na akciovú spoločnosť. Podmienky tejto transformácie vytvoril vládny návrh zákona z dielne bývalého podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina), ktorý v stredu podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

"Osobitný zákon o transformácii štátneho podniku v porovnaní s podmienkami založenia a vzniku akciovej spoločnosti podľa Obchodného zákonníka predstavuje špecifickú právnu úpravu transformácie štátneho podniku v súvislosti so snahou štátu zachovať si stopercentnú majetkovú účasť štátu, ktorá môže predstavovať aj istý druh kontroly nad Technickým skúšobným ústavom Piešťany ako akciovou spoločnosťou," vysvetlil predkladateľ v dôvodovej správe. Jediným akcionárom bude štát zastúpený Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR.

Nová právna norma upravuje podmienky zrušenia štátneho podniku bez likvidácie a jeho zánik, vznik akciovej spoločnosti a podmienky transformácie štátneho podniku na akciovú spoločnosť. Základné imanie spoločnosti bude tvorené hodnotou majetku štátu v správe štátneho podniku, určenej znaleckým posudkom a znížené o hodnotu rezervného fondu. Zákon tiež ustanovuje, že na predaj podniku alebo jeho časti, na prevod správy akcií alebo predaj akcií sa bude vyžadovať predchádzajúci súhlas vlády.