Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Prezidentka: Slovensko veľmi potrebuje silného ministra práce

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas príhovoru po tom, ako vymenovala Milana Krajniaka (Sme rodina) za ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR v Prezidentskom paláci 9. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny je podľa nej vo vláde kľúčový a môže zásadným spôsobom ovplyvniť, v akom ekonomickom stave a v akej sociálnej kondícií vyjde Slovensko z pandemickej krízy.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Slovensko veľmi potrebuje silného ministra práce, ktorý bude zvládnutie dnešnej krízy vnímať nielen ako svoju profesionálnu, ale aj ako ľudskú životnú výzvu. Po vymenovaní Milana Krajniaka (Sme rodina) za staronového ministra práce, sociálnych vecí a rodiny to v príhovore vyzdvihla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

"Ak som pred týždňom pri vymenovaní členov vlády Eduarda Hegera kabinet ako celok požiadala, aby svoju pozornosť nasmeroval najmä voči tým, ktorí v pandémii najviac stratili, ešte naliehavejšie tento apel smerujem voči vám, vážený pán minister," zdôraznila hlava štátu. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny je podľa nej vo vláde kľúčový a môže zásadným spôsobom ovplyvniť, v akom ekonomickom stave a v akej sociálnej kondícií vyjde Slovensko z pandemickej krízy.

"Po roku, počas ktorého ste zastávali funkciu člena vlády, sme sa presvedčili, že ministerstvo pod vašim vedením dokáže postupovať organizovane a systémovo a pripravilo množstvo dobrých krokov pomoci ľuďom," konštatovala. Dodala, že žiadny systém nie je dokonalý a že stále sa nájdu ľudia, na ktorých sociálne dôsledky pandémie majú nepriaznivý dosah. Prezidentka prízvukovala, že na život v ľudskej dôstojnosti majú právo aj ľudia, ktorí dnes živoria z príjmu pod hranicou, ktorú štát uznáva ako minimum potrebné na prežitie.



"Ako aj široká verejnosť, aj ja si veľmi želám, aby ste sa rezortu, ktorý budete opätovne viesť ujali s pocitom, že je pred vami misia, ktorá má nadosobný a nadstranícky rozmer," adresovala prezidentka Krajniakovi. Uviedla, že pri jeho práci ide o ľudí, o ich osudy a o kvalitu ich životov.

Krajniak sa vrátil do čela rezortu po viac ako troch týždňoch od podania svojej demisie. Svoje odstúpenie z postu ministra práce oznámil po eskalácii koaličnej krízy 15. marca, a toto rozhodnutie vtedy označil za krok, ktorý má pomôcť vyriešiť situáciu medzi koaličnými partnermi.

V novej vláde premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) zostal post ministra práce neobsadený, pretože prezidentka pôvodnú nomináciu hnutia Sme rodina neodobrila. Rezort dočasne viedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Návrat Krajniaka na ministerstvo oznámil predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár po stredajšom (7. 4.) rokovaní vlády.