Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prezidentka vetovala zákon o zdanení tranzitného plynovodu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR Jaroslav Novák

Aplikácia tohto zákona môže podľa prezidentky ohroziť nielen finančnú a majetkovú stabilitu firmy, ale aj služby a činnosti, ktoré zabezpečuje.

Bratislava 2. januára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila do Národnej rady (NR) SR na opätovné prerokovanie zákon o dani z osobitnej stavby, ktorým sa má zdaniť tranzitný plynovod spoločnosti eustream sadzbou 6000 eur za kilometer. V pondelok o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Aplikácia tohto zákona môže podľa prezidentky ohroziť nielen finančnú a majetkovú stabilitu firmy, ale aj služby a činnosti, ktoré zabezpečuje. Ostatné články schváleného zákona, medzi ktoré patrí aj zrušenie koncesionárskych poplatkov, prezidentka nerozporuje.

Spoločnosť eustream má podľa prezidentky strategický význam pre Slovensko aj európsky región z pohľadu energetickej infraštruktúry. Vplyv schváleného zákona tak môže ohroziť v konečnom dôsledku energetickú bezpečnosť krajiny. "Zákonodarca na tieto hrozby nijako nereagoval v dôvodovej správe a ani nepredstavil alternatívne riešenie alebo sanáciu takýchto potenciálnych dosahov," uviedla prezidentka.