Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Pri nakupovaní cez internet si chráňte osobné údaje

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Okrem iného si treba dávať pozor a opatrne narábať so svojimi osobnými údajmi, ako aj zvýšiť opatrnosť pri výbere miesta, odkiaľ záujemca realizuje objednávky.

Bratislava 12. júla (TASR) - Online nákupy cez internet sa tešia čoraz väčšiemu záujmu. Okrem úspory času a pohodlia znamenajú online nákupy často i nemalú finančnú úsporu. Aj takýto spôsob obstarávania si vecí alebo služieb má ale svoje rizikové stránky, ktoré sa však môžu pri dodržiavaní pravidiel eliminovať.

Okrem iného si treba dávať pozor a opatrne narábať so svojimi osobnými údajmi, ako aj zvýšiť opatrnosť pri výbere miesta, odkiaľ záujemca realizuje objednávky.

Tomáš Prutzer zo spoločnosti InterStore v tejto súvislosti radí: "Mnohí zákazníci robia veľké chyby, že na verejných miestach cez pripojenie WI-FI robia dané objednávky, kde vypisujú svoje osobné údaje. Tu by som chcel poznamenať a upozorniť nakupujúcich, aby takéto nákupy nerobili cez nezabezpečené internetové pripojenie a hlavne, aby sa vždy po opustení danej stránky odhlásili."

Určitou zárukou bezpečnosti online nakupovania je aj certifikát Bezpečný nákup, ktorý udeľuje Slovenská asociácia pre elektronický obchod (SAEC). Tá skúma kompletný proces nákupu v konkrétnom e-shope – od výberu tovaru, objednávania, dodania tovaru až po kompletný informačný servis zo strany e-shopu. Taktiež kontroluje kompletný reklamačný proces. Až po tomto bezchybnom priebehu udeľuje certifikát, ktorý môže daný e-shop používať a pre zákazníkov je zárukou spoľahlivosti. Certifikát je nutné každý rok obnovovať, a teda prechádzať procesom kontroly opäť.