Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pri obci Čifáre vzniká nový Les porozumenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zelená transformácia slovenskej ekonomiky tak, aby jej ďalší rozvoj bol zlučiteľný s naším záväzkom dosiahnutia klimatickej neutrality do polovice storočia.

Čifáre 21. marca (TASR) – Pri obci Čifáre v okrese Nitra vzniká nový Les porozumenia. Pri príležitosti Medzinárodného dňa lesa ho založil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nominant OĽANO), ktorý na jeho výsadbu prizval členov vlády a poslancov Národnej rady SR. Na polhektárovej ploche bolo vysadených 350 sadeníc duba zimného, výsadba ktorého bude pokračovať už v réžii pracovníkov Lesov SR aj v nasledujúcich dňoch.

Podľa vyjadrenia ministra má byť harmonické lesné spoločenstvo inšpiráciou pre celú spoločnosť. Les porozumenia bude podľa neho symbolizovať vzájomnú súdržnosť bez ohľadu na politickú príslušnosť najmä v období, keď za hranicami Slovenska zúri vojnový konflikt a verejnosť očakáva, že členovia vlády sa navzájom budú podporovať v riešeniach prospešných pre obyvateľov našej krajiny. Zároveň má nový Les porozumenia pripomenúť dôležitosť zdravého lesa pre budúce generácie.

Lesy pokrývajú zhruba 40 % slovenského územia, čo je mierne nad priemerom krajín OECD. V roku 2014 pripadalo na štvorcový kilometer na Slovensku zhruba 30.000 stromov. Podľa údajov Národného lesníckeho centra dosahoval najvyššiu lesnatosť na Slovensku v roku 2020 Žilinský kraj (56,3 %), naopak, v Nitrianskom kraji tvorili lesy len 15,3 % územia.

Napriek miernemu nárastu administratívnej výmery lesov satelitné snímky upozorňujú na opačný trend, upozorňuje Národná banka Slovenska (NBS). Podľa údajov FAO Slovensko sa v porovnaní s rokom 2000 navýšila plocha pokrytá lesmi o 0,6 percentuálneho bodu. Na základe odlišnej metodiky Global Forest Watch (GFW) založenej na porovnávaní satelitných snímok v rovnakom období na Slovensku došlo k strate stromovej pokrývky na úrovni 9,3 % plochy pokrytej lesmi v roku 2000, čo bolo mierne pod priemerom krajín OECD. Problémom slovenských lesov je v porovnaní s krajinami OECD relatívne intenzívna ťažba dreva ako aj defoliácia stromov (odlistenie), ktorá indikuje zdravie lesov.

Zelená transformácia slovenskej ekonomiky tak, aby jej ďalší rozvoj bol zlučiteľný s naším záväzkom dosiahnutia klimatickej neutrality do polovice storočia, je jednou z hlavných výziev Slovenska, ktorú identifikovala správa NBS Štrukturálne výzvy.