Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Pri online nákupoch je podľa odborníkov na mieste opatrnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pri phishingu rovnako platí pravidlo bezpečnosti, teda chrániť kartu a nezdieľať údaje o karte a PIN kód s inou osobou.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Nakupovanie v e-shopoch okrem pohodlia prináša pre zákazníkov aj značné bezpečnostné riziká. Podľa Eurostatu nakupovalo v roku 2018 cez internet až 70 % Slovákov.

"Hekeri si radi zaplatia reklamu, keďže sa klient môže jedným kliknutím dostať na stránky, ktoré vyzerajú ako bežný e-shop. Na rozdiel od neho však obsahujú malvér (škodlivý kód). Ak vidíte niečo podozrivo lákavé, zadajte to radšej do vyhľadávača a nevyužívajte skratky. Väčšina, ak nie už všetky oficiálne weby, používa https, aby zaistila zabezpečené, šifrované spojenie. Podobne postupujte aj s reklamnými e-mailami," upozornil manažér oddelenia IT bezpečnosti spoločnosti Alison Slovakia Ondrej Kováč.

Podľa neho je vhodné skontrolovať, či webová stránka obsahuje aj zámok (platný SSL certifikát). Ak zámok záujemca nenájde, mal by stránku zavrieť a tovar kúpiť v inom e-shope. V neposlednom rade treba byť obozretný pri zadávaní domény, respektíve presmerovaniach z iných stránok, či je to naozaj na stránke požadovaného internetového obchodu alebo iba na podobnej stránke, čo je častý trik podvodníkov.

"Pozorne čítajte web adresu a radšej ju vypíšte manuálne do adresného riadka v prehliadači alebo ju majte uloženú v záložkách (bookmarkoch)," radí odborník.

Podľa prieskumu spoločnosti Proofpoint zažilo v roku 2018 phishingové útoky až 83 % respondentov z celého sveta, čo je 76-percentný nárast oproti roku 2017. Najväčším cieľom bol pritom sektor online platieb.

"Buďte podozrievaví ku všetkým e-mailom s témami ako Vianoce alebo zľavy a nikdy neklikajte na žiadne odkazy vo vnútri e-mailu, môže ísť práve o spomínaný phishing. Ak v e-maile zbadáte nejakú lákavú ponuku, radšej zadajte adresu URL do webového prehliadača, " upozornil Kováč.

Pri phishingu rovnako platí pravidlo bezpečnosti, teda chrániť kartu a nezdieľať údaje o karte a PIN kód s inou osobou. Ani banka tieto informácie žiadnym spôsobom a nikdy nepožaduje. Na akékoľvek takéto výzvy by sa nemalo reagovať.