Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pri porušení povinností neprídu dodávatelia energií o licenciu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Povinnosť dodávateľov zabezpečiť elektrinu a plyn pre odberateľov a predkladať údaje ÚRSO je už v súčasnosti zavedená v platnej legislatíve.

Bratislava 23. marca (TASR) - Dodávatelia energií nebudú pod väčšou kontrolou. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nezíska nové kompetencie a okrem iného nebude pravidelne vyhodnocovať plnenie povinností dodávateľov elektriny a dodávateľov plynu. Návrh novely zákona o regulácii sieťových odvetví neposunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Dodávatelia podľa novely Petra Kremského a Igora Matoviča (obaja OĽANO) mohli v prípade porušenia povinností prísť aj o povolenie na podnikanie v energetike.

"Hlavným zámerom zákona je spresnenie jestvujúcich povinností dodávateľov elektriny a dodávateľov plynu pri plnení zákonnej povinnosti zabezpečiť množstvo elektriny a plynu pre efektívne plnenie zmluvných záväzkov voči svojim koncovým odberateľom elektriny alebo plynu," uviedli poslanci v dôvodovej správe k návrhu.

Povinnosť dodávateľov zabezpečiť elektrinu a plyn pre odberateľov a predkladať údaje ÚRSO je už v súčasnosti zavedená v platnej legislatíve. Podľa predkladateľov však napríklad nebolo konkretizované, aké množstvo elektriny a plynu sa má zabezpečiť alebo aké sú možnosti na ochranu koncových odberateľov pre prípad nezabezpečenia množstva elektriny a plynu.

Novela definovala novú kompetenciu ÚRSO pravidelne vyhodnocovať plnenie povinností dodávateľov v tejto oblasti, ako i zverejňovať toto vyhodnotenie.

Pokiaľ by dodávateľ nezabezpečil potrebné množstvo elektriny a plynu alebo by nepredložil zákonom stanovené údaje, navrhovala novela sankcie vo forme straty spôsobilosti dodávať elektrinu alebo plyn, prípadne zrušenia povolenia na podnikanie v energetike.