Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Pri porušovaní povinností zo strany zamestnávateľa môžu pomôcť odbory

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Upozornil na to Národný inšpektorát práce (NIP), podľa ktorého pri riešení situácie môžu pomôcť odbory.

Bratislava 26. januára (TASR) - Ak nemá zamestnávateľ objektívne dôvody na neprideľovanie práce kmeňovým zamestnancom a súčasne zvyšuje počet agentúrnych zamestnancov, dopúšťa sa konania v rozpore s dobrými mravmi a zároveň porušenia povinnosti prideľovať zamestnancom prácu podľa pracovnej zmluvy. Upozornil na to Národný inšpektorát práce (NIP), podľa ktorého pri riešení situácie môžu pomôcť odbory.

"Pri riešení danej situácie môže významnú úlohu zohrať odborový orgán, ktorý u zamestnávateľa presadzuje záujmy zamestnancov s cieľom dosiahnuť spravodlivé, uspokojivé, transparentné a predvídateľné pracovné podmienky. Na tieto účely mu zákon zveril významné kompetencie, ako sú spolurozhodovanie, prerokovanie, právo na informácie a kontrolná činnosť. Zároveň majú zamestnanci prostredníctvom odborového orgánu právo na kolektívne vyjednávanie," upozornil NIP.

Zamestnanci a zástupcovia zamestnancov sa môžu obrátiť s podnetom aj na miestne príslušný inšpektorát práce, ktorý vykonáva dozor nad dodržiavaním pracovnoprávnych predpisov a presadzuje ochranu zamestnancov pri práci.

NIP pripomenul, že agentúra dočasného zamestnávania sa zo zákona zriaďuje na účel dočasného pridelenia zamestnanca k užívateľskému zamestnávateľovi a na účel vyslania zamestnanca do iného členského štátu Európskej únie na výkon prác pri poskytovaní služieb. Dočasné pridelenie možno dohodnúť najdlhšie na 24 mesiacov, je možné ho predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci 24 mesiacov najviac štyrikrát.