Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pri posudzovaní hmotnej núdze sa nezohľadní valorizácia dôchodkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v stredu s pripomienkami schválila vláda.

Bratislava 11. januára (TASR) - Na účely poskytovania pomoci v hmotnej núdzi sa nebude považovať za príjem tohtoročná valorizácia dôchodkových dávok, úrazovej renty, či rodičovského príspevku. Posudzovať sa tak budú vo výške platnej do konca minulého roka. Vyplýva to z novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v stredu s pripomienkami schválila vláda.

Úprava sa podľa rezortu práce predkladá ako reakcia na zvýšenú mieru inflácie a vysoký rast cien energií. Cieľom je zabezpečiť, aby v dôsledku zvyšovania dôchodkových dávok v tomto roku nedochádzalo k zníženiu poskytovanej pomoci v hmotnej núdzi, prípadne jej zániku.

Dôchodkové dávky sa od 1. januára valorizovali o 11,8 %, zatiaľ čo sumy pomoci v hmotnej núdzi o 7,5 %. "Predmetné opatrenie sa navrhuje vzhľadom k nepomeru valorizácií v oboch systémoch. V dôsledku prijatia navrhovaného opatrenia sa zvýši celkový disponibilný príjem domácnosti výraznejšie, čím sa zmiernia negatívne dôsledky zvýšenej inflácie na tieto skupiny domácností," priblížilo ministerstvo.