Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pri testoch našli na 3. bloku Mochoviec netesnosť, spúšťanie prerušili

Na snímke zavážanie jadrového paliva do 3. bloku Atómových elektrární Mochovce v piatok 9. septembra 2022. Foto: TASR - Slovenské elektrárne

Jadrové palivo začali zavážať do reaktora začiatkom septembra a štiepnu reakciu spustili 23. októbra.

Bratislava 6. decembra (TASR) – Slovenské elektrárne (SE) prerušili spúšťanie 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce po tom, čo objavili drobnú netesnosť reaktora. Po pretesnení bloku budú testy a spúšťanie reaktora pokračovať na budúci týždeň. Média o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Oľga Baková a informáciu zverejnila televízia Markíza.

"V rámci testov fyzikálneho spúšťania 3. bloku, pri opakovanej tlakovej skúške, bola identifikovaná drobná netesnosť na hornom bloku reaktora. Po analyzovaní situácie sme sa rozhodli túto časť technológie pretesniť," uviedla Baková s tým, že v nábehu reaktora budú SE pokračovať na budúci týždeň. "Prvé prifázovanie a pripojenie na sieť je naplánované zhruba na polovicu januára," dodala Baková.

Tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach začali stavať v roku 1987. Po prerušení prác spustili SE dostavbu Mochoviec v novembri 2008. Nový jadrový blok má inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny na Slovensku. Jadrové palivo začali zavážať do reaktora začiatkom septembra a štiepnu reakciu spustili 23. októbra.