Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pri poklese zásob ropy sa obmedzí uvoľňovanie ropy pre verejnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prioritou bude využitie núdzových zásob na zásobovanie prednostných subjektov.

Bratislava 21. júla (TASR) – V prípade dlhotrvajúcich výpadkov dodávok ropy a ropných výrobkov a poklesu úrovne núdzových zásob k hranici 45 dní priemerných denných čistých dovozov obmedzí vláda uvoľňovanie núdzových zásob pre širokú verejnosť. Prioritou bude využitie núdzových zásob na zásobovanie prednostných subjektov. Vyplýva to z návrhu Núdzového plánu o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov a o riešení stavu ropnej núdze, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera (OĽANO) zároveň schválil nové stanovy Agentúry pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov.

„Návrh núdzového plánu v súlade bližšie upravuje pravidlá vyhlásenia stavu ropnej núdze, prijatia jednotlivých opatrení na jeho riešenie, spôsob použitia núdzových zásob ropy a ropných výrobkov a spoluprácu orgánov štátnej správy a podnikateľov pri riešení stavu ropnej núdze,“ uviedla Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR v schválenom materiáli.

V prípade zníženia dovozu alebo výpadku dodávok ropy alebo ropných výrobkov rozlišuje plán štyri etapy narušenia dodávok. Ak je možné výpadky dodávok vyriešiť prostredníctvom trhu s ropou a ropnými výrobkami a diverzifikáciou ich dodávok, zaradí situáciu SŠHR do prvej etapy, ktorá nenapĺňa zákonné podmienky na vyhlásenie stavu ropnej núdze.

V druhej etape navrhne SŠHR vláde vyhlásenie stavu ropnej núdze a vláda môže rozhodnúť o obmedzení spotreby ropných výrobkov a zaviesť ich cenovú reguláciu. Tretia etapa narušenia dodávok si už podľa núdzového plánu vyžiada uvoľnenie núdzových zásob ropy a ropných výrobkov. Správa rezerv po konzultácii s Komisiou pre ropnú bezpečnosť (NESO) navrhne vláde množstvo a druh núdzových zásob, ktoré je potrebné uvoľniť na riešenie stavu ropnej núdze, ako i základné podmienky výberu podnikateľských subjektov, ktorým Agentúra pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov predá alebo požičia núdzové zásoby.

V poslednej, štvrtej etape narušenia dodávok, vláda obmedzí uvoľňovanie núdzových zásob pre verejnosť a prioritou sa stane uvoľňovanie núdzových zásob na zásobovanie prednostných subjektov. Záväzok vytvoriť povinné zásoby ropy a ropných výrobkov vyplýva Slovensku z členstva v Medzinárodnej energetickej agentúre (IEA).