Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pri železničnej stanici v Prievidzi vybudujú záchytné parkovisko

Na snímke budova rušňového depa na železničnej stanici v Prievidzi. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Záchytné parkovisko vznikne v predstaničnom priestore železničnej stanice, vedľa koľaje číslo 9 v ochrannom pásme dráhy. Priestor získala do nájmu radnica od Železníc SR.

Prievidza 28. februára (TASR) - Nové miesta na parkovanie pre cestujúcich vzniknú vybudovaním záchytného parkoviska v predstaničnom priestore v Prievidzi. Úpravou prejde i stanica v časti mestskej hromadnej dopravy (MHD). Na oba projekty získala prievidzská radnica fondy Európskej únie, v týchto dňoch podpísala zmluvu o dielo s dodávateľom prác. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

"Rekonštrukcia stanice v časti MHD bude pozostávať z kompletnej organizácie dopravy vrátane výmeny dopravného značenia, kompletnej výmeny konštrukcie spevnených plôch pre automobily a pre peších vrátane spevnenia podložia s prihliadnutím na bezbariérovosť riešenia,"
načrtol Ďureje. Projekt podľa neho počíta i s výmenou prvkov mobiliáru, verejným osvetlením a osvetlením navrhovaných priechodov pre chodcov. "Náklady na rekonštrukciu predstavujú 612.918,66 eura," vyčíslil.

Záchytné parkovisko vznikne v predstaničnom priestore železničnej stanice, vedľa koľaje číslo 9 v ochrannom pásme dráhy. Priestor získala do nájmu radnica od Železníc SR. "Parkovisko pre verejnosť bude mať 66 kolmých stojísk pre osobné autá, pričom počítame s výstavbou parkovacích miest aj pre zdravotne ťažko postihnutých. Práce budú obsahovať aj výstavbu prístupového chodníka smerujúceho od parkoviska k železničnej stanici a opravu súčasného chodníka pri vjazde na parkovisko," priblížil ďalej Ďureje.

Investícia je podľa neho vo výške 339.820,99 eura. "Výstavbou parkoviska sa odstráni jeden z veľkých dopravných problémov mesta, ktorým je nedostatok parkovacích kapacít, respektíve chýbajúce záchytné parkovisko v priestore železničnej a autobusovej stanice," skonštatoval.

Práce by mali trvať deväť mesiacov od odovzdania staveniska. Ich začiatok naplánovali na apríl.