Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Firmám pomáhajú pri získavaní pracovníkov benefity aj dobré prostredie

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Talentovaní mladí ľudia, ktorí dnes hýbu pracovným trhom, majú úplne odlišné očakávania od svojich zamestnávateľov, než ako tomu bolo ešte v nedávnej minulosti.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Nájsť kvalitnú pracovnú silu dnes nie je jednoduché. Firmy preto ponúkajú rôzne firemné benefity alebo neformálnu pracovnú atmosféru. Tú vytvára najmä moderné, menej formálne pracovné prostredie. Na tento nový trend chce upozorniť aj celonárodná súťaž o najkrajšiu kanceláriu na Slovensku - Office roka, ktorú organizuje poradenská spoločnosť CBRE Slovensko.

Jej cieľom je ukázať a vyhodnotiť najzaujímavejšie pracovné prostredie firiem na Slovensku. Chce predstaviť filozofiu, hodnoty a nové trendy v spoločnostiach, ktoré sa snažia o vytváranie inšpiratívneho, kreatívneho a zdravého pracovného prostredia. Súťaž o najkrajšiu kanceláriu a najštýlovejšiu zasadačku bude vyhodnotená v polovici novembra. Prihlásiť sa do nej môžu firmy, pôsobiace na Slovensku.

"Boj o talenty na trhu práce pritom neprebieha len na poli miezd. Ak chcú byť zamestnávatelia pri svojom nábore úspešní, musia reflektovať na požiadavky dnešnej generácie. Firmy sa musia viac snažiť, ponúkať, lákať. Vidíme obrovské rozdiely v tom, ako sa firma dlhodobo správa na trhu práce, ako sa stará o svoj brand, aké sú benefity, priemerná mzda, ale aj to, ako sa šéf správa k svojim zamestnancom," hovorí výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.

Tvrdí, že veľkú úlohu pri získavaní kvalitných ľudí zohráva aj pracovné prostredie. Podľa nej neformálne pracovné prostredie, ktoré je dnes trendom, núti všetkých k menej formálnemu správaniu a zamestnanci potom cítia neformálnu atmosféru. Platí, že najlepší zamestnanec je šťastný zamestnanec. Taký človek potom prináša inovácie a nové nápady. A v tomto zohráva veľmi dôležitú úlohu práve pracovné prostredie.

Talentovaní mladí ľudia, ktorí dnes hýbu pracovným trhom, majú úplne odlišné očakávania od svojich zamestnávateľov, než ako tomu bolo ešte v nedávnej minulosti. Podľa prieskumu spoločnosti Profesia sa dnešná generácia zameriava najmä na tzv. work-life balance, teda zosúladenie pracovných povinností a osobného voľna. Platové podmienky sú síce stále na prvom mieste, rozhodujúce je však to, či sú zároveň vhodne vybalansované v pomere práca verzus súkromie. Mladí ľudia si viac strážia svoj pracovný čas, nechcú pracovať viac ako je nevyhnutné a vyžadujú množstvo benefitov a osobného voľna.