Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Pribudlo šesť nových držiteľov značky Regionálny produkt Hont

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Udelila im ich odborná komisia a certifikáty im v týchto dňoch aj slávnostne odovzdala.

Prenčov 12. apríla (TASR) - Ďalší šiesti výrobcovia sa môžu prezentovať značnou Regionálny produkt Hont. Udelila im ju odborná komisia a certifikáty im v týchto dňoch aj slávnostne odovzdala. Informuje o tom združenie Zlatá cesta, ktoré projekt regionálnych produktov Hontu zastrešuje.

"Do kancelárie združenia bolo doručených osem žiadostí, značka bola nakoniec udelená šiestim uchádzačom," uvádza združenie.

Za voskové obaly a obrúsky, slivkový lekvár pečený a slivkový lekvár s orechmi ju získala Simona Broškovičová Bernoláková z Hontianskych Moraviec. Za kozie syry ju porotcovia udelili Anne Felixovej z Horných Mladoníc a za bylinkové čaje Jaroslave Dadovej zo Santovky.

Róbert Lauko z Krupiny ju získal za odrodové vína, Maroš Novák z Bátoviec za špaldovú a pšeničnú múku a Peter Vazan z Banskej Štiavnice za rôzne druhy včelieho medu.

Regionálna značka sa udeľuje fyzickým a právnickým osobám, ktoré vyrábajú výrobky a spĺňajú kritériá pre udeľovanie a užívanie značky. Jej zmyslom a cieľom je podporiť rozvoj územia Hontu s ohľadom na šetrné využívanie prírodného a kultúrneho dedičstva regiónu. Značka má podporiť miestnych producentov - poľnohospodárov, živnostníkov, malé a stredné firmy, ktorí v tomto prírodne hodnotnom, zdravom území hospodária tradične a v súlade so záujmami ochrany prírody.

Držiteľmi certifikátov Regionálny produkt Hont je aktuálne viac ako 50 subjektov z oblasti služieb, remeselnej výroby a výroby potravín.