Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prídavok na dieťa sa jednorazovo zvýši na celkovú sumu 100 eur

Na archívnej snímke z 24. mája 2020 rodičia s deťmi v rekreačnej zóne Anička v Košiciach v nedeľu popoludní. Foto: TASR - Milan Kapusta

Jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa sa bude týkať 1,12 milióna nezaopatrených detí.

Bratislava 18. mája (TASR) – Prídavok na dieťa sa za mesiac máj jednorazovo zvýši na sumu 100 eur. Počíta s tým nariadenie z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré v stredu schválila vláda. Cieľom je pomôcť rodinám s nezaopatrenými deťmi pri prudkom náraste cien.

Za mesiac máj 2022 sa prídavok na dieťa jednorazovo zvýši o sumu 74,12 eura. Vyplatený bude v júni v celkovej sume 100 eur. Opatrenie je podľa rezortu práce reakciou na zvýšenú mieru inflácie, ktorá bola spôsobená ekonomickými dôsledkami pandémie ochorenia COVID-19.

Zvýšenými výdavkami sú podľa ministerstva práce priamo ohrozené rodiny s nezaopatrenými deťmi. "Cieľom navrhovanej úpravy je finančne prispieť rodinám s deťmi na pokrytie zvýšených výdavkov na bývanie, energie, stravu a podobne," konštatuje MPSVR v dôvodovej správe.

Jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa sa bude týkať 1,12 milióna nezaopatrených detí. Toto opatrenie bude mať podľa materiálu rezortu práce vplyv na výdavky verejnej správy vo výške približne 83 miliónov eur.